Ugrás a tartalomra

Arany és Petőfi barátsága

2024.03.13
16:45
2024.03.13
18:29
Forrás
Pannon RTV
Szabadságharc címmel mutattak be színpadi játékot ma délben az óbecsei Népkönyvtárban. Az Arany János és Petőfi Sándor barátságát bemutató produkcióval emlékeztek meg a könyvtárban az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról.

Arany Jánost és Petőfi Sándort szoros barátság fűzte össze 1847 februárjától, a Toldi pályadíjának hírétől 1849 júliusáig, Petőfi haláláig. Kapcsolatukat Tóth Péter Lóránt versvándor és Kálló Béla színész vitte színre Szabadságharc címmel, amit ma délben az óbecsei Népkönyvtárban is bemutattak. Petőfi Sándor szerepében Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándort láthatta a közönség. „Petőfi és Arany találkozása: a tűz és a víz találkozása. Két teljesen különböző habitus, életfelfogás, életszemlélet, teljesen más érzelmi állapot találkozik, és ezek az emberek ebben a találkozásban nem egymást oltották ki, hanem egymást segítették.”

Arany János szerepét Kálló Béla Jászai Mari-díjas színész öltötte magára. A két költő barátsága révén a nézők az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeibe is bepillantást nyerhetnek. „Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház írója, dramaturgja írta nekünk ezt a szöveget. Amikor kiderült, hogy ők lesznek a központi figurák, megadta az előadás tartalmi keretét is, hiszen rajtuk keresztül vizsgáljuk az akkori történelmi eseményeket, és találkozhatunk olyan történelmi hősökkel, mint Jókai, Vörösmarty vagy Mészáros.”

A színpadi játékot közel 100 óbecsei középiskolás nézte meg. Fenyvesi Szilvia, munkatárs, Óbecsei Népkönyvtár: „Mi március 15-ét minden évben megünnepeljük, mert nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a középiskolásokkal megismertessük a múltunkat, a történelmünket, megismerkedjenek a forradalom és a szabadságharc történetével, és ugyanúgy tovább tudják majd vinni a jövő nemzedékének.”

A magyar költészet e két klasszikusáról szóló előadást ma 19 órától az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben is megtekinthetik az érdeklődők.

szabadságharc
Óbecse
Népkönyvtár
1848-49-es forradalom és szabadságharc
Arany János
Petőfi Sándor

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.