Ugrás a tartalomra

Az adai és a moholi legények zenészkísérettel, lovasfogaton indultak locsolkodni

2024.04.01
12:33
2024.04.01
16:21
Forrás
Pannon RTV
Húsvéthétfő alkalmából az adai és moholi legények zenészkísérettel és lovas fogaton érkeztek a lányokhoz, hogy egy vödör vízzel meglocsolják őket.

Két lovaskocsival, zenészekkel és kölnisüveg helyett, vizes vödrökkel indultak el a Tisza-menti község fiataljai locsolkodni. A vízzel történő locsolkodás hagyományát napjainkban már csak nagyon kevesen őrzik.

Nagy Evelin, Ada: „Én már óvodás korom óta nagy lelkesedéssel várom a locsolkodókat. Ez a tradicionális locsolkodás nagyjából 2-3 éve az életem része és nagyon fontosnak tartom, hiszen nagyon fontos a hagyományaink ápolása, mert sok hagyományunk kihaló félben van. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezeket a tradíciókat megőrizzük, ápoljuk és tiszteletben tartjuk.”

A húsvéthétfői locsolkodás hagyománya nagyon hosszú múltra tekint vissza, mely szerint a meglocsolt lányok és asszonyok a víz által megtisztulnak.

Bazsó Viktor, az adai Ifix Ifjúsági Szervezet elnöke: „Megpróbáljuk a fiatalokat egy kicsit kirángatni és a hagyományokat feleleveníteni. Eddig minden évben azért 10-15 embert össze tudtunk szedni és örömmel jönnek, meg jelentkeznek, hogy akkor gyerünk. A lányokkal pedig mindig előre megbeszéljük, hogy ki, mikor lesz otthon, összerakjuk a tervet.”

Az Ada községbeli fiatalok már több éve ápolják a locsolkodás hagyományát, természetesen a szép gesztusért cserébe a legényeknek piros tojás, sütemény és pálinka a jutalmuk.

Horvát Rihárd, főszervező: „Három éve, hogy csatlakozott az adai Ifix Ifjúsági Szervezet és velük közösen, együttműködve próbáljuk ezt a hagyományt megtartani továbbra is. Rajtunk kívül nem sok fiatalt látni, akik próbálják ápolni ezt a hagyományt, de mi azért minden évben újra és újra útra kelünk.”

A lelkes locsolkodók célja, hogy a következő években még nagyobb számban és több lovaskocsival keljenek útra, így ápolva ezt a szép hagyományt.

locsolkodás
IFIX Ifjúsági Szervezet
Ada

Most

19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.
16:26

Így várja Budapest a kínai elnököt

Belgrádból Budapestre repül a kínai elnök. Hszi Csin-ping péntekig tartó látogatása során kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel.
15:19, Frissítve: 17:27

Ahol a kihívásból játék lesz

Labdarúgás, röplabda, sakk – ezekben a kategóriákban mérhették össze tudásukat középiskolás diákok és egyetemi hallgatók Szabadkán. Sportnapot tartottak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.