Ugrás a tartalomra

Dodik: A boszniai Szerb Köztársaság függetlensége a válasz a Srebrenicáról szóló határozatra

2024.04.15
18:50
2024.04.15
18:56
Forrás
Pannon RTV
Az ENSZ-határozat alapján július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatainak emléknapjává nyilvánítanák. A határozatot az ENSZ április 17-én esedékes közgyűlésén terjesztik be és arról május 2-án szavaz majd a testület.

Ezzel kapcsolatban Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Srebrenicáról szóló határozatra válaszul a boszniai Szerb Köztársaság intézkedéseket foganatosít a függetlenség elérése érdekében. Dodik szerint a "bosnyák muszlim elit" komoly öngólt adott a Srebrenicáról szóló határozattal. Rámutatott, hogy a boszniai Szerb Köztársaság stabil, és képes megvédeni magát minden támadástól. Szerinte a határozat nem az együttélésre, hanem az azonnali elválásra szólít fel, és egy rozsdás szöget vertek a Bosznia-Hercegovina nevű dobozba. A békés szétválás az egyetlen megoldás Bosznia-Hercegovinában minden nép számára – húzta alá Milorad Dodik. A boszniai Szerb Köztársaság elnöke egy népgyűlésre hívta a szerb entitás lakosait, amelyet április 18-án tartanak majd Banja Lukában.

Milorad Dodik
Boszniai Szerb Köztársaság

Most

14:43, Frissítve: 14:50

A győzelem napját ünneplik Moszkvában

Katonai felvonulást tartottak Moszkvában a Győzelem napja alkalmából. Oroszország május 9-én a második világháború idején Németország felett aratott győzelemre emlékezik.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.