Ugrás a tartalomra

Bach h-moll miséje csendült fel a szabadkai székesegyházban

2017.10.23
11:47
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
Bach h-moll miséjével turnézik a Lutheránia Ének- és Zenekar szerte a Kárpát-medencében.

A reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából vasárnap este a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban csendült fel a zenetörténet egyik legmonumentálisabb műve.     

A szabadkai Szent Teréz-székesegyházban előadott misén közreműködött a Lutheránia Énekkar és a Budapesti Vonósok. A művet Kamp Salamon Kossuth díjas karnagy vezényelte. „Ha Bach a Kunst der Fuge-ban összefoglalta az örökkévalóság zenei szimbólumának, a fúgának a lényegét, ha a Muzikalisches Opferben összefoglalta, amit az emberi szellem a kánonról tud, akkor azt mondhatjuk, hogy a h-moll misében összefoglalta mindazt, amit az Istenről tud.”

A reformáció 500. évfordulója alkalmából a szerbiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház szervezésében nyílt lehetősége a szabadkai közönségnek élőben is meghallgatni Bach h-moll miséjét.

Paskó Csaba, a szabadkai egyházmegye zenei igazgatója: „Óriási öröm és megtiszteltetés számomra, mint ennek az egyházmegyének a zenei igazgatója, a székesegyház karnagya, az evangélikus egyházzal karöltve, Dolinszky Gábor püspökhelyettessel közösen tudjuk befogadni, fogadni ezeket a művészeket, és ma itt a székesegyházban a szabadkaiaknak nagy művészeken keresztül ezt megmutatni.”

Az 1649-ben elkészült gigászi h-moll misét évtizedeken át érlelte a zeneszerző géniusz. Nem liturgikus céllal, nem megrendelésre készült, hanem saját inspirációjára írta. Bachnak sajnos sosem nyílt alkalma arra, hogy teljes egészében hallhassa, ugyanis először elejétől a végéig csak 1838-ban adták elő a Berlinben.

Bach h-moll miséje
Szent Teréz-székesegyház
Paskó Csaba

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.