Ugrás a tartalomra

Cs. Simon Istvánra emlékeztek Csókán

2017.10.21
11:42
2024.03.19
08:32
Forrás
Pannon RTV
Cs. Simon Istvánra emlékeztek pénteken és szombaton a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában.

A neves író, költő, újságíró születésének 75. és halálának 10. évfordulója alkalmából szervezték meg a megemlékezést. Az alkalmi rendezvényen Cs. Simon István barátai és egykori írótársai emlékeztek a költőre. Kiss Tóth Erika, elnök, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, Csóka: „Azért szerveztük, hogy ne merüljenek feledésbe azok a művek, tettek, amelyeket általa örököltünk, tőle kaptunk.

Az eseményen három vendégelőadó tartott ünnepi megemlékezést, Tóth Lívia újságíró, szerkesztő, Fodor István újságíró, szerkesztő és Dudás Károly Magyar Örökség-díjas író. Dudás Károly, Magyar Örökség-díjas író: „Kiváló író volt, prózaíróként is kiváló volt és költőként is nagyszerű verseket írt. Valóban őstehetség volt. A költészetet nem lehet egyetemen tanulni vagy az írástudást elsajátítani az iskolában, az nyilván az őseitől a génjeibe volt ahogy ő tudott magyarul írni.”

Cs.Simon István 1942. október 12-én született Terjánon. Egyike volt a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület alapítóinak, és ő volt a szervezet első elnöke is. 1994-ben Híd Irodalmi Díjat kapott, az Aracs-díj egyik kitüntetettje, Csóka község díszoklevelének a birtokosa és a Magyar Szó életműdíjasa. Valamennyi könyvében méltó és maradandó emléket állított nemcsak a vidéknek, hanem az ott élő vagy valamikor ott alkotó embereknek is. 2007-ben hunyt el Csókán, ahol tiszteletére megalakították a Cs.Simon István Baráti Társaságot.

A neves íróról, költőről és újságíróról való megemlékezés a III. Cs. Simon István Vers – és Prózamondó Találkozóval szombaton délelőtt 10 órakor ért véget.

Cs. Simon István
Csóka
Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület
évforduló

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.