Ugrás a tartalomra

Hagyományok Háza Napokat tartanak Szabadkán

2017.12.13
13:19
2017.12.13
16:22
Forrás
Pannon RTV
Szerdán három szekcióban: Mese-tánc-ének, Kézművesség és Népzene témában tartottak előadásokat.

Legeza Márta kosárfonással foglalkozik, két éves szakmai gyakorlatát Dániában töltötte. Azt ott készített kosarait állította ki a Hagyományok Háza Napokon Szabadkán.

Legeza Márta, néprajzkutató, Hagyományok Háza, Magyarország: „Kosárfonást tanítok a népi játszóházvezetői tanfolyamon a Hagyományok Házában, illetve zöld vesszős szakkörünk van, ahol a kezdőket vezetjük be a kosárfonás rejtelmeibe. ”

Szabadkán két nap alatt a Hagyományok Háza tanfolyamokat mutat be. A kurzusokon többek között megtanulhatják a hagyományos népmesemondás technikáit, valamint a népdaléneklés és a népzeneoktatás mibenlétét az érdeklődök.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy itt, a Délvidéken, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet létrejöhetett, és most, a Hagyományok Házának az együttműködésével nem csak ez a mai találkozó jött létre, hanem ennél jóval fontosabb, a Hagyományok Háza Hálózat vajdasági programsorozata elindul, és az egész Kárpát-medencében hasonló hálózatok jönnek létre.”

A paraszti kultúra visszaszorul és az egész Kárpát-medencében kiveszni látszik. A Hagyományok Háza alapküldetése, hogy megváltozott környezetben, a fiatalság bevonásával a hagyományok éljenek - jelentette ki Kelemen László.

Kelemen László, főigazgató, Hagyományok Háza, Magyarország: „Azért jöttünk most Szabadkára, hogy bemutassuk azokat a tevékenységeket, amelyeket a Hagyományok Háza a népművészet élővé tétele, és hagyományozása szempontjából megvalósít szerte a Kárpát-medencében, és hogy ajánljuk ezeket a programokat akár az illő és a megfelelő módosításokkal itt, Délvidéken is.

A rendezvénysorozat szervezői Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar voltak.

 

Szabadka
Hagyományok Háza

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű