Ugrás a tartalomra

II. Edvárd királydrámával készült az Újvidéki Színház

2017.12.16
07:59
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
II. Edvárd angol király szeszélyes uralkodását és azt követő bukását mutatja be az Újvidéki Színház legújabb előadása. Lénárd Róbert állította színpadra.

Szerelmi és politikai tragédia áll a II. Edvárd című előadás középpontjában. Az uralkodót Puskás Zoltán alakítja, aki 12 év szünet után tért vissza színészként az Újvidéki Színház deszkáira. Közte és II. Eduárd között, mint mondja, sok a hasonlóság. Puskás Zoltán, színész: „Nem vagyok jó politikus, nem is értek hozzá. Én az érzelmeimnek élek, nagyon emocionális típus vagyok. Nem tudok politikával foglalkozni, az agyam szerintem nem is kell, hogy próbálkozzon ezzel. Aztán pedig, itt van az a fajta felvállaltság, amit az Eduárd is képvisel ebben a darabban.”

Az angol király feleségét, Izabellát, IV. Fülöp francia király lányát Jankovics Andrea játssza, akit szintén hosszabb szünet után láthat újra színpadon a közönség. A „Franciaország nőstényfarkasaként” is emlegetett angol királyné szerepe nagy kihívásnak bizonyult számára. Jankovics Andrea, színész: „Nagyon nehéz volt, ugyanis egy olyan személyiség, aki borzasztóan sok tragédián ment keresztül. Szerintem fel sem tudjuk fogni, hogy milyen az, amikor a társadalom ránk erőltet dolgokat. Illetve, nyilván fel tudja nagyon sok ember fogni, hogy milyen az, amikor ránk erőltetik, hogy olyasvalakivel éljünk, aki egy csöpp szerelmet, vagy tiszteletet nem ad irányunkba. Viszont azokban az időkben elképzelhetetlen volt ennek véget vetni olyan módon, hogy akkor szépen csendben elválunk, ugyanis királyokról és királynékról beszélünk.”

Az előadás mindenekelőtt azt elemzi, hogy a hatalmon lévők magánélete milyen kihatással lehet bizonyos társadalmi folyamatokra. Lénárd Róbert, rendező: „Szerintem ez a történet úgy működik, hogy pont arról szól, hogyan nem lehet szétszedni a kettőt, vagy hogyan próbálja meg egy politikus szétszedni a magánéletét a politikai életétől. Csak éppen nem sikerül.”

A II. Edvárd című darab Christopher Marlowe királydrámájának adaptációja. Az előadás az Újvidéki Színház idei évadának harmadik bemutatója.

II. Eduárd
királydráma
Újvidéki Színház

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:12

Negyedik napja keresik az eltűnt kislányt

Speciális mentőcsapatok érkeztek a helyszínre, most ők vizsgálják át a területet. Az alagutakat, a földalatti csatornákat és az aknákat is átvizsgálják. Igor Jurić szerint furcsák a kislány eltűnésének körülményei.
15:47

28. Rákóczi Mozgótábor – Pályázati felhívás

Vegyél részt a kanadai Rákóczi Alapítvány 2024-es Diákok Határok Nélkül Programjában! Tölts egy élménydús kirándulást Magyarországon! Ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez és köss életre szóló barátságokat!
13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.