Ugrás a tartalomra

Kodály-estet rendezett az adai zeneiskola

2017.12.02
15:13
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Kodály Zoltán művei csendültek fel tegnap este az adai színházteremben. A tematikus műsort a helyi Bartók Béla Zeneiskola szervezte a neves zeneszerző és népdalgyűjtő kétszeres jubileuma alkalmából.

A zeneiskola tanárai igyekeznek a külföldiek munkája mellett a magyar zeneszerzők darabjait is megtanítani a gyerekekkel. Szabó Zoltán, gitártanár, Bartók Béla Zeneiskola, Ada: „Sajnos Kodály nem sokat írt gitárra, de átiratokat lehet éppen találni. Különösen a kisebb generáció nagyon sok gyermekdalt el tud játszani, bármilyen hangszeren. Nem csak gitáron, bármilyen hangszeren eljátszhatók ezek a gyermekdalok és népdalok.”

Kodály Zoltán munkásságában fontos pont a gyermekek zenei képzése. Nagy Árpád, hegedűtanár, Bartók Béla Zeneiskola, Ada: „Kodály munkásságából szerintem a gyerekekhez való viszonyát és a gyerekek zenei oktatásához való viszonyát tartom fontosnak, szóval maga a Kodály-módszer megalapítását és a gyermekek zenei oktatásának a megreformálását. Ezt tartom a legfontosabb művének.”

A zeneiskola harmadik éve rendezi már meg tematikus estjeit. Bács Annamária, igazgató, Bartók Béla Zeneiskola, Ada: „Első évben Bartókot választottuk, tavaly Mozart estünk volt, most pedig Kodály, mivel neki dupla jubileuma is ez az idei év, születésének 135., halálának pedig 50. évfordulója."

Az esten felléptek a zeneiskola növendékei, valamint a tanárok és kórusok is bemutattak egy-egy részt a neves magyar zeneszerző munkájából.

Ada
Zeneiskola
Kodály

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.