Ugrás a tartalomra

Népzenétől volt hangos a szenttamási sportcsarnok

2018.01.21
12:54
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
Az Őseink zenéjét a Gion Nándor Kulturális Központ és az Arany János Magyar Művelődési Egyesület szervezte.

Telt ház előtt mutathatták be tudásukat a vajdasági népzene és néptánc képviselői. Az est folyamán fellépett Micsik Béla tekerőlantos, a Róna Táncegyüttes, a Fokos zenekar, a Cirkalom Táncegyüttes, a Csalóka zenekar, a Mentés Másként Együttes és a Rizgetős Táncegyüttes. A topolyai Cirkalom fennállásának elmúlt több mint 25 éve alatt, számos versenyen és fesztiválon tett tanúbizonyságot arról, hogy előadásaik hűen tükrözik a színpadon a magyar paraszti kultúra sokszínűségét.

Savelin László, művészeti vezető, Cirkalom Táncegyüttes: „Több tájegység táncanyagát mutatjuk be. Az első a somogyi táncok, másodiknak magyar palatkai és mezőkeszüi táncokat mutatunk be, a harmadik koreográfiánk pedig Ipoly menti táncok lesznek.”

Az óbecsei Fokos zenekar még 2010-ben alakult. Fennállásuk során számos fesztiválon vettek részt, táncházakat tartanak Vajdaság- és Magyarország-szerte, de más európai országban is felléptek már. Az est folyamán mindhárom táncegyüttest kísérte az óbecsei banda. Szerda Balázs, brácsás, Fokos zenekar: „Ezek olyan műsorok, amiket a tánccsoportok állítottak össze. Kötött műsorok, amelyek az újvidéki bemutató színpadra készültek. Ezek természetesen gyakorlatilag az egész magyar nyelvterület tájegységeit felölelik.”

A szervezők igyekeztek minél színesebb programmal kedveskedni a vendégeknek. Idén a néptáncegyüttesekre is nagy hangsúlyt helyezték. Kiss Csaba, szervező: „Nehéz újat kitalálni, persze a szándék mindig bennünk van, hogy érdekesebbé, jobbá tegyük. Váltottunk helyszínt, váltakoztak az emberek, megváltoztak az idők. Az idén valahogy úgy gondoltuk, hogy - habár igazából a zenészek, zenekarok estje kellene legyen a mai - megpróbálunk egy ilyen évet, hogy színpadra viszünk táncegyütteseket.”

A népzenei találkozón gyermektáncház, játszóház és kirakodóvásár is volt. A koncert után hajnalig tartó táncház következett.

Szenttamás
népzene
Őseink Zenéje

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű