Ugrás a tartalomra

Zomborban zárult a Vajdasági Magyar Mozgókép napja rendezvénysorozat

2017.10.20
09:31
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
A filmbarátok megkoszorúzták Bosnyák Ernő sírját, a Magyar Polgári Kaszinóban bemutatták Fekete J. József A vajdasági magyar mozgókép történeti áttekintése című tanulmányát és filmeket vetítettek.

Bosnyák Ernő, zombori magyar rendező, operatőr, nyomdász és pecsétvágó, Lifka Sándor mellett a vajdasági filmművészet legfontosabb úttörője. Rá emlékeztek sírjánál a Vajdasági Magyar Mozgókép napja alkalmából. Többek között Cirkl Rudolf is, aki címfestő és dekoratőrként dolgozott is Bosnyák Ernő műhelyében: „Minket gyerekeket összeszedett, és a műtermében, laboratóriumában mind az voltunk, ott az egész világ volt jelen. Ott láttuk a Föld léggömbjét nála, ő egy csodálatosan érdekes ember volt. Ő már akkor kapcsolatban volt az amerikai nagy filmes intézményekkel, vállalkozásokkal, mert próbálkozott minden úton, hogy minél szorosabb kapcsolatot hozzon ide, de ez sajnos nem sikerült neki.”

A zombori Magyar Polgári Kaszinóban Fekete J. József ismertette tanulmányát, melyet az erdélyi Filmtett internetes filmes portál és Siflis Zoltán vajdasági rendező felkérésére írt meg. Fekete J. József, újságíró, Zombor: „Az utóbbi tíz évben elég intenzíven foglalkozom a délvidéki magyar filmművészettel. Korábbi ismereteim nem voltak, kutatnom kellett, koptatni a széket, billentyűzetet stb., de összejött valami, ami úgy érzem, hogy egy kiindulópont lehet egy további kutatáshoz.”

Siflis Zoltán Kamerás emberek című dokumentumfilmjét vetítették elsőként, amely Bosnyák Ernőről és Lifka Sándorról szól. A következő alkotás Goretić Péter Az irgalmas angyal című, 12 perces kis játékfilmje volt, amelynek szerzője zombori, és a filmjét is a városban forgatta. Goretić Péter, operatőr, rendező: „A 99-es NATO bombázás tematikáját dolgozza fel egy személyes történeten keresztül. Részben családi vonatkozású, részben személyes emlékeim és egy jó nagy része fikció és hozzáképzelt dolgok. Fontos tudni erről a kisfilmről, hogy ez nem is egy kisfilm, hanem egy bevezető, egy nagyjátékfilm ízelítője, erre szeretnék kampányolni, hogy egy nagyjátékfilm születhessen ebből a történetből.”

A vetítést Fejős Csilla 25 perces portréfilmje, a Fohász a déli végeken zárta.

vajdasági magyar mozgókép napja
Zombor
Fekete J. József
Cirkl Rudolf
Fejős Csilla
Siflis Zoltán

Most

13:41, Frissítve: 13:59

Ökumenikus imahét Hertelendyfalván

A Krisztus-hívők egységéért tartottak összejövetelt a helyi vallási közösségek tagjai Hertelendyfalván az Imahét keretében. Az evangélikus, katolikus és református egyháztagok együtt énekeltek és imádkoztak.
12:09

Tréfás tanári hangverseny Magyarkanizsán

A könnyedebb hangvételű előadás a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola és az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola tanárainak és diákjainak közreműködésével jött létre a magyarkanizsai Művészetek Háza színpadán.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.