Ugrás a tartalomra

Nagy felzúdulást váltott ki Bakir Izetbegović kijelentése

2017.11.14
11:45
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
A háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagja egy interjúban azt mondta, Bosznia-Hercegovinának meg kellett volna szavaznia a koszovói függetlenség elismerését, és reméli, hogy ez meg is történik.

Bakir Izetbegović, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagja nagy felzúdulást váltott ki azzal a kijelentésével, miszerint Bosznia-Hercegovinának meg kellett volna szavaznia Koszovó függetlenségét, és reméli, hogy ez meg is fog történni. Ez a legsúlyosabb csapás, amit egy szomszédos ország Szerbiára mérhet, fogalmazott Nikola Selaković, a szerb köztársasági elnök főtitkára a Večernje novosti belgrádi lapnak.     

Remélem, hogy Bosznia-Hercegovina elismeri majd Koszovó függetlenségét - nyilatkozta egy televíziós interjúban Bakir Izetbegović. Bosznia-Hercegovina államelnökségének tagja hozzátette: a föderáció gazdaságát hatalmas veszteség éri és a Koszovón élő bosnyákok is szenvednek, amiért nincs rendezve az államközösség viszonya Koszovóval. Bakir Izetbegović, Bosznia-Hercegovina államelnökségének tagja: „Ami engem illet, Koszovót már el kellett volna ismernünk. Ezért most meg fognak rám haragudni a szerb kollégáim. Az eddigi kísérletünk, hogy ezt megtegyük, csak rontotta az egymás közötti viszonyt Bosznia-Hercegovinán belül, de semmit sem segített Koszovónak.”

Izetbegović szavaira, miszerint Boszniának el kéne ismernie Koszovó függetlenségét, Milorad Dodik is reagált. A boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerint a bosnyák politikus nem tartja tiszteletben Szerbia területi integritását és Bosznia Szerbiával fenntartott jó kapcsolatát. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke: „Ő természetesen megleckéztetné a Szerb Köztársaságot és egyben azonnal elismerné Koszovót. Ez egy olyan emberről árulkodik, aki kész arra, hogy annak az államnak, amellyel, mint korábban mondta, jó kapcsolatokat szeretne, beavatkozzon a belügyeibe, semmibe vegye Szerbia területi egységét és azt mondja, a szandzsáki bosnyákok rosszul élnek, ezzel közvetlenül szól bele abba, amiben nem illetékes és nem mond igazat.”

Dodik szerint Bakir Izetbegović a szerbek első számú ellensége, aki még a boszniai Szerb Köztársaságot is képes lenne megtámadni. Aleksandar Vučić kijelentette: csütörtökön megtartják a szerb Nemzetbiztonsági Tanács ülését. Azt mondta: a szóban forgó interjúval új helyzet állt elő a két ország kapcsolatában, mivel Izetbegović ezzel nyíltan beleavatkozott Szerbia belügyeibe, sőt háborút szít. A szerb államfő ugyanakkor hiányolja a nemzetközi közösség reakcióját. „Mi történne, ha én mondtam volna valami hasonlót? Az egész világ a fejünkre esne. Mi lenne, ha én vetném fel azt a kérdést, ne adj Isten, hogy a boszniai Szerb Köztársaság független legyen? Azt hiszem, hogy Hágába zavarnának 15 napon belül. De úgy tűnik, Szerbia számlájára bárki mondhat bármit.”

Ez a legsúlyosabb csapás, amit egy szomszédos ország Szerbiára mérhet, fogalmazott Nikola Selaković, a szerb államfő főtitkára. „Ő nem ismeri el Szerbia területi egységét, ugyanakkor Bosznia-Hercegovina területi egységének megőrzéséért minden harci eszközt bevetne.”

Selaković azt sérelmezi, hogy miközben a szerb fél évek óta a bosnyákokkal való megbékélésért küzd, addig legális vezetőjüktől folyamatosan csak pofonokat kapnak.     

Bakir Izetbegovic
Bosznia-Hercegovina
Koszovó
Szerbia
Dodik

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.