Ugrás a tartalomra

72 versenyző jelentkezett a 25. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó találkozóra

2021.11.27
17:01
2021.11.28
07:12
Forrás
Pannon RTV
Lezajlott az első két forduló. A versenyzők ma két művel léphettek színpadra. A döntő holnap délelőtt lesz a bácsfeketehegyi kultúrotthonban.

72 versenyző jelentkezett a találkozóra. A megmérettetés első napján a résztvevők két művel léphettek színpadra, verssel vagy prózával. Baranyi Máté két prózával és egy verssel készült a versenyre.

"A folyamatát nem lehet pontosan elmondani, de rengeteg munkám van ezekben a prózákban és a versben, mert nagyon nehéz átvenni őket és normálisan elmondani őket, de szerintem sikerült."

A találkozó idén 25. születésnapját ünnepelte. Az első találkozót Kishegyesen szervezték meg, azzal a céllal, hogy összefogják a Kárpát-medencei magyar fiatalokat. Molnár Krekity Olga az egyike azoknak, akik 1996-ban megindították a vers- és prózamondó találkozót.

"Számomra nagyon jó érzés, hogy most például látok olyan versmondót, aki ott volt az indulásnál, és aztán kinevelt gyerekeket a műhelyekben és most ezek a fiatalok is itt vannak."

A találkozó egyik fő célja nemzeti öntudat erősítése, a magyar líra és próza éltetése - mondta Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke.

"Ezek a gyerekek óriási utat tesznek meg lélekben és mentálisan is, amikor felkészülnek egy-egy ilyen típusú találkozóra. Nem beszélve a rengeteg irodalmi tartalomról, ami megmarad bennünk, bennem is és bennük is és a nézőben is tulajdonképpen. És egy nagyon értelmes és értő felnőttekké válnak majd."

A 25. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó döntője vasárnap reggel 9 órakor kezdődik. Ekkor ítélik oda ifjúsági és felnőtt kategóriában a Dudás Kálmán-díjat, illetve a Dudás Kálmán-plakettet az általános iskolások kategóriájában.

vers
versenyző
Dudás Kálmán vers- és prózamondó verseny

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.