Ugrás a tartalomra

A becsei vár

2022.07.07
12:19
2022.07.07
15:43
Forrás
Pannon RTV
Szerda este A becsei vár címmel nyílt kiállítás az óbecsei Városi Múzeumban.

A Törökbecse mellett lévő vár történetét kevesen ismerik. Azt, hogy hogyan is nézett ki évszázadokkal ezelőtt, különféle rekonstrukciós módszereknek köszönhetően tekinthetik meg azok, akik augusztus végéig ellátogatnak a múzeumba.

Digitális rekonstrukciók és 3D-s nyomtatással készült makett is mutatja, milyen lehetett fénykorában a becsei vár, amikor regionális székhelyként és vámházként is fontos szerepet töltött be. A várról az első írásos adat 1304-ből származik. Urai az évszázadok során cserélődtek, magyar királyok, keresztesek, szerb despoták és török szultánok is irányították.

Surányi Roland, történész, Óbecse: A történelem úgy hozta, hogy a várat le kellett rombolni, a 18., 19. és a 20. században többször aláaknázták, felrobbantották, ezért csak az alapjai láthatók ma, de legalább a múzeum kezdeményezésére valamilyen formában újjászülethetett.

Az utóbbi években több régészeti kutatás is folyt a várnál, de a kiállítás nem elsősorban ezeket a leleteket mutatja be. Raško Ramadanski, a kiállítás szerzője szerint erről a Törökbecse melletti várról a helyiek, de még a szakmabeliek is keveset tudnak. Ezt a hiányt szeretnék pótolni most a rekonstrukciós kiállítással.

Raško Ramadanski, történész kurátor, Városi Múzeum, Óbecse:
Ez egy interdiszciplináris, vegyes, képes, innovatív koncepció, amely történelmi, archeológiai és topográfiai ismereteket ötvöz, ugyanis ez a kiállítás bevezető az óbecsei várról szóló témába. A jövőben archeológiai és egyéb témákat is feldolgozunk majd.

Az egykori becsei várat bemutató kiállítás augusztus végéig tekinthető meg az óbecsei Városi Múzeumban.

Óbecse
Városi Műzeum
becsei vár
Surányi Roland

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.