Ugrás a tartalomra

Bemutatták a Közép-bácskai mozaik című kötetet

2024.04.13
11:37
2024.04.13
15:36
Forrás
Pannon RTV
Közép-bácskai mozaik címmel jelent meg a Kiss Lajos Néprajzi Társaság legújabb kötete. A 2022-2023 közötti Közép-Bácskával kapcsolatos konferenciák előadásainak válogatott írásait tartalmazza.

A kishegyesi Petőfi Sándor Közösségi és Magyar Művelődési Központban tartották a Közép-bácskai mozaik című néprajzi kötet bemutatóját. A többi között a Ferenc-csatorna jelentőségével, a hegyesi Botka Mihály plébános hagyatékával, a szenttamási szent kereszttel, a bajsai evangélikus gyülekezetekkel, a bácsfeketehegyi református templommal, a kishegyesi zsidók történetével is foglalkoznak a kötet írásai.

Cvetanović Márta, fia kutatásait folytatta tanulmányában, melyben a kúlai Szent György-templomban történt házasságokat vizsgálta a 2001 és 2020 közötti periódusban.

„Külön meg lehet figyelni, milyen periódusokban volt több házasságkötés, mikor kevesebb, és ennek kapcsán gondoltam kipótolom 2021-ig, mivel a kúlai templomnak 250 éves évfordulójára készültünk, és egy nagyon szép tanulmány született ebből, ha megjegyezhetem, akkor az 1919-es év ugrik ki, amikor 166 pár kötött házasságot, és most, a 2000-es évek után, kilenc-tízre, két-háromra csökkent.”

Az utóbbi időben ismét Közép-Bácska felé fordultak a vajdasági néprajzkutatók. Tizenöt szerző tudományos munkája került be a kötetbe - ismertette Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke: „Mostanában nem igazán foglalkoztunk Közép-Bácskával, azután van olyan, hogy sok-sok írás jelent meg a múltban, akár a folklór, akár a tárgyi néprajz területéről, és akkor jött ez az ötlet egy-két személytől, hogy keressük már meg Verbászt, Bajsát stb., akkor elhangzott az is, hogy ott már mindent felkutattunk. Most ez a kötet bizonyíték arra, hogy mennyi minden nincs felkutatva.”

A jelenlevők díjmentesen kaptak könyvet. A Közép-bácskai mozaik c. kötet megjelentetést a Magyar Tudományos Akadémia támogatta.

könyvbemutató
Kiss Lajos Néprajzi Társaság
Szőke Anna

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.