Ugrás a tartalomra

Doroszlón nyergelt a Négyesfogat

2023.01.08
09:09
2023.01.08
17:04
Forrás
Pannon RTV
Humoros jelenetek, színdarabok, mesemondás és modern tánc. A Négyesfogat idén már 54. alkalommal járja be a négy nyugat-bácskai falut, Doroszlót, Kupuszinát, Szilágyit és Gombost.

Az idei első állomáshely ezúttal a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület volt. A záróünnepségre január 28-án a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesületben kerül sor, amely az idei rendezvény házigazdája.

А Négyesfogat több mint fél évszázados múlttal rendelkező, sokrétű kulturális rendezvény a nyugat-bácskai magyar szórványban. Az 1950-es években 100 km-es körzetben nem működött magyar nyelvű művelődési intézmény, de az amatőr színjátszás, a dalestek igen gyakoriak voltak Gomboson és a 15 km-re lévő Doroszlón is. Önmaguk szórakoztatására, akkor még fogatos kocsira pakolva, vendégszerepléseket szerveztek, az idő múltával pedig gombosi kezdeményezésre megpróbáltak terjeszkedni, és az ötlet bevált az 50 km-re élő kupuszini, valamint a 35 km-re élő szilágyi emberek körében is. Évente közös programot szerveztek, amelyet aztán fogatként körbejárva előadtak a négy faluban. Mindez az összetartozásról szól, emelte ki Stepanović Julianna, a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület elnöke.

Stepanović Julianna, elnök, Arany János MME, Gombos: „A kultúregyesület elég tágas, de legelső sorban a népviselet, néphagyomány, néptánc, szóval a néphagyomány, ez a legfontosabb a mi egyesületünkben, és természetesen a többiek is, minthogy a modern táncok, a színdarabok, és gyermekműsorokat is készítünk.”

Az egyesületnek 50 aktív tagja van, az egészen pici kortól az idős korúakig. Karácsonyi manók címmel adták elő a vagány gombosi srácok modern tánc produkciójukat, Hajnal Krisztina koreográfiája alapján.

Hajnal Krisztina, koreográfus, Arany János MME, Gombos: „Valójában ez úgy indult, hogy a karácsonyi műsorra, ami karácsony előtt volt Gomboson, arra készült. Akkor, amikor meglátta az elnök asszony, azt mondta, hogy ez ugye legyen a Négyesfogaton.”

A doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületnek is több szakcsoportja működik, mondta Csernicsek József alelnök. Idén elsősorban humoros jeleneteikkel arattak osztatlan sikert.

Csernicsek József, alelnök, Móricz Zsigmond MME, Doroszló: „Három rövid, apró, humoros jelenettel lépünk föl az idén. Azt kell mondani a Négyesfogatnál, ha most itt tartunk, hogy ez a négy falu, ők szervezték meg legelőször, azt lehet mondani 55 évnek ezelőtt a Négyesfogatot. Volt Ötösfogat, Hetes-, Kilencesfogat, csak annyira terjedelmes volt a műsor, hogy vissza kellett menni az alapokhoz, úgyhogy most maradt a régi gárda, a négy falu, Doroszló, Gombos, Szilágyi és Kupuszina, azaz Bácskertes.”

Gellér Zoltán, a doroszlóiak színjátszócsoportjának vezetője egyben a Piacon című jelenet egyik főszereplője.

Gellér Zoltán, a színjátszócsoport vezetője, Móricz Zsigmond MME, Doroszló: „Mi általában úgy választunk darabot vagy jelenetet, hogy vicces legyen, szóval elsősorban ezért, a másik az, hogy nagyon sok Aradi-Varga jelenetet dolgoztunk fel az utóbbi években, és nagyon szerettük őket, mert a próbákon is nagyon sokat tudtunk nevetni rajta, mert viccesek.”

A kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek 8 szakcsoportja van, mondta Csernai Buják Szilvia, titkár. A népdalon és néptáncon, a fúvószenekaron, valamint a színművészeten kívül az egyik legnépszerűbb a modern tánccsoport.

Csernai Buják Szilvia, titkár, Petőfi Sándor ME, Kupuszina: „Igyekszünk mindig a legfiatalabb korosztályt hozni, úgy értem a legfiatalabbakat, hogy már hetedikes, nyolcadikosokat bevonunk ebbe a műsorba, hogy utána megszokják, hogy egyáltalán a művelődési egyesületben részt kell, hogy vállaljanak.”

Óriási közönségsikert aratott a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület színjátszóinak Szecskavágó című jelenete, amelynek egyik szereplője Francia Fábián.

Francia Fábián, színjátszó, József Attila ME, Szilágyi: „Nagyon jó, hogy így együtt vagyunk, megtölti a szívemet, vidámsággal tölt el, és találkozunk, barátkozunk, szórakozunk együtt, amit minden nap nem lehet iskola mellett, mindenki mindennapi gondjai mellett, és itt a színjátszásban el lehet engedni magunkat.”

A kivétel nélkül telt ház előtti előadásoknak nemcsak szórakoztató jellegük van, hanem a spontán kialakuló nemzeti identitást és az összetartozást is erősítik.

Doroszló
Négyesfogat
Gombos
Kupuszina
Szilágyi

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.