Ugrás a tartalomra

Dr. Pásztor Bálint: kitartásunkhoz erőt ad nemzetünk nagyjainak emlékezete

2024.03.14
21:37
Forrás
Pannon RTV
Az anyanyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat tisztelni, ápolni, mindezt kitartóan óvni. Nekünk ez a mindennapjainkat kitöltő küzdelem és büszkeség kettőssége - mondta dr. Pásztor Bálint Királyhalmon a Petőfi-szobor ünnepélyes avatása alkalmával.

Az eseményen Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár is részt vett. Beszédében elmondta: március 15-e egy olyan történelmi időpont, amely összefogja a magyarokat, bárhol is éljünk a nagyvilágban.

A Petőfi Sándor-mellszobrot a költő születésének 200. évfordulója alkalmából a Mozdulj Petőfi rendezvénysorozat keretein belül emelték. Tavaly már három vajdasági településen, Kishegyesen, Kúlán és Törökfaluban is avattak Petőfi-szobrot, melyek Szilágyi László, újvidéki szobrász munkái. A királyhalmi ünnepségen az emlékév méltó lezárásaként Lantos Györgyike Sára, magyarországi szobrász művét leplezték le. Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár beszédében kiemelte, ez az alkotás nem csak Petőfit jelképezi, hanem a magyarság egész történelmét.

„Petőfi Sándor magában szimbolizálja azt is, hogy a magyarság igazából nem is származás kérdése. A magyarság vállalás kérdése. Petőfi Sándor édesapja elmagyarosodott, valószínűleg szerb családból származik, Petrovics István. Édesanyja Hrúz Mária, aki szlovák nemzetiségű. Ahogy a visszaemlékezésekből tudjuk nagyon nehezen beszélt magyarul, mégis Petőfi Sándor nyugodtan mondhatjuk 2024-ig az egyik legnagyobb magyar költő, aki saját egyéni sorsában is szimbolizálta, nemcsak a 48-asoknak a történetét, hanem az egész magyarságnak a történetét.”

Az államtitkár hozzátette, 2024-ben is Petőfi az a hívószó, aki mindannyiunkat összeköt.

Dr. Pásztor Bálint ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy nyugalmat és jó életkörülményeket érdemel a magyar közösség Királyhalmon is. Ezek az alapvető feltételek ahhoz, hogy létezni, dolgozni, családot alapítani lehessen. Hogy a gyermekeinket biztonságban tudjuk, hogy tanulhassanak, megéljék értékeiket és később ők maguk is értékeket teremthessenek. Békességet és fejlődést érdemel ez a közösség, a VMSZ ezt tűzte ki célul - mondta a párt elnöke.

„Fejlesztjük az infrastruktúrát, élhető feltételeket biztosítunk, hogy jó legyen itthon lenni, jó legyen hazajönni, jó legyen a szülőföldön magyarnak lenni. Értékeinkre szeretettel gondolni, ápolni, gyarapítani, továbbadni. Az anyanyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat tisztelni, ápolni, mindezt kitartóan óvni. Nekünk ez a mindennapjainkat kitöltő küzdelem és büszkeség kettőssége. Hogy honnan van erőnk a folytonos küzdelemhez? Onnan, hogy együtt vagyunk. A közös célért összefogunk. Együtt jobbak, hangosabbak és meggyőzőbbek vagyunk. A vajdasági magyar közösség tenni akarása, vállalkozókedve bizonyít, nagyon eredményesen.”

Kitartásunkhoz erőt ad nemzetünk nagyjainak emlékezete, március 15-e tisztelete, a márciusi ifjak bátorsága, és az ország összefogása a nemzeti célokért és eszmékért - fejtette ki gondolatait dr. Pásztor Bálint.

Dr. Pásztor Bálint
Potápi Árpád János
Petőfi 200
Királyhalom

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.