Ugrás a tartalomra

Elhunyt Fehér Márta

2024.04.23
10:36
2024.04.23
21:03
Forrás
Hét Nap, Pannon RTV
Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Médiaházunkban több poszton is tevékenykedett, hírháttér műsorunk, a Közügyek meghatározó személyisége, szerkesztő-műsorvezetője volt. A többi között szerkesztett televíziós és rádiós híradót, illetve a Rekontra című vitaműsorunk felelős szerkesztője is volt.

A Közügyek című magazinműsorunk felelős szerkesztője volt már azelőtt, hogy a Közügyek napi hírháttérműsorrá alakult. Márta a napi Közügyek stábjának meghatározó, oszlopos tagja volt felelős szerkesztőként. Munkabírása csodálatra méltó, megbízhatósága és pontossága példaértékű volt.

Pályafutását még általános iskolásként kezdte, a Jó Pajtásban megjelent írásai mellett 12 éves korától az akkori Szabadkai Rádió Fiatalokról fiataloknak című ifjúsági műsorában dolgozott. Fehér Márta interjúkötete Vajdaság, én így szeretlek címmel 2019-ben jelent meg. Ebben Márta olyan emberekkel beszélgetett, akik ragaszkodnak a szülőföldjükhöz, itthon boldogulnak. 2023-ban a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete neki ítélte oda az Év Újságírója díjat írott sajtó kategóriában. Ennek kapcsán a Pannon Televízió Szubjektív című műsorában Fehér Márta arról is mesélt, milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy valakiből jó újságíró legyen.

„Mindenféleképpen először is a nyelv szeretete, a közösség szeretete. Ezt talán legegyszerűbben úgy tudnám megfogalmazni, hogy az otthonlevés érzése. És akkor erre lehet építeni, de ha valaki nincs itthon otthon, sem a nyelvben, a kultúrában, sem a tájban, sem a közéletben, sem a múlttal nem él összhangban, tehát nem hallott arról, hogy ebben a térségben mi történt évekkel, évtizedekkel, évszázadokkal korábban, aki nem tudja, merre van dél, kelet, nyugat, szóval úgy nehéz boldogulni. A többi az szerintem mind elsajátítható.”

A Hét Nap honlapján lévő életrajzában így vallott magáról: „Nem volna teljes az életem, ha nem volnék anya s persze gyerek, testvér, szomszéd, szabadkai, ha nem biciklizhetnék, olvashatnék, úszhatnék, s ha nem lakhatnék messze a város zajától, rengeteg fa között.”

Fehér Márta nagyon szerette az embereket, az utazást, a szép tájakat, de elsősorban a saját régiónk, Vajdaság kincseit kívánta megmutatni. Szerette, ha arról írhatott, hogy milyen szép a mi vidékünk, mennyire sokoldalú emberek lakják Vajdaságot, milyen változatos a táj és az élővilág, és minden egyes közösségben van valami értékes. Úgy gondolta, a legnagyobb élményekhez nem pénz kell, hanem kíváncsiság, kalandvágy, jó hátizsák és vízhatlan cipő. Mert elsősorban a lakóhelyünket, az itt élő embereket kell felfedeznünk, megismernünk. Nagy szerelme volt az autóvezetés is, ami segített neki, hogy örökmozgóként eljusson az áhított helyszínekre.

Fehér Márta néhány éve Szabadkáról Tóthfaluba költözött, ahol később a családjával létrehozták a Boldog Birtokot. Nagy tervei voltak, sokat mesélt a birtok állatseregletéről, munkatársai, kollégái, barátai pedig örültek a lendületének és a boldogságának.

Sajnos, az alattomos, orvul támadó betegség nem csak megállította, hanem le is győzte Mártát, méghozzá olyan gyorsan, hogy küzdeni sem tudott ellene. Pedig megpróbálta, mert nem tartozott a tulajdonságai közé, hogy valamit könnyen feladjon.

Fehér Mártát a Hét Nap Lapkiadó Kft. saját halottjának tekinti. Temetése szerdán, április 24-én, 14 órakor lesz Szabadkán, a Rókusi temető kápolnájából.

A Közügyek stábja is elbúcsúzott a műsor egykori meghatározó személyiségétől, szerkesztõ-mûsorvezetõjétől. 

Fehér Márta

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.