Ugrás a tartalomra

Építéstörténeti utazás

2023.05.17
17:16
2023.05.17
19:35
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel tartottak előadást a Szabadkai Városi Múzeumban.

Lakatos Adél a szabadkai Szent Teréz székesegyház jeles évfordulóira tért ki előadásában. Elmondta, hogy Szabadka kiemelkedő épülete idén 250 éves, de nemcsak ezt a kerek évfordulót ünnepli. A programot a múzeumok hete rendezvénysorozat keretében tartották meg.

Lakatos Adél, levéltáros, Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár, Magyarország: „135 éve kezdődött a nagyszabású külső felújítása, ugye ami az akkori statikai problémák orvoslását szolgálta volna. Illetve 130 éve kezdődött az a nagyszabású belső felújítás, aminek köszönhetően a belépőket ez a templombelső fogadja, amit most láthatunk. Ekkor készültek a színes üvegablakok, illetve a díszes falképek. Tehát ezeknek a jeles évfordulóknak a mentén fogjuk áttekinteni a templom történetét, amire igazán büszkék lehetnek a szabadkaiak.”

Szabadka
Szabadkai Városi Múzeum

Most

20:56, Frissítve: 07:18

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.