Ugrás a tartalomra

Hagyományos locsolkodás Temerinben

2024.04.01
16:23
2024.04.01
16:30
Forrás
Pannon RTV
Idén is hagyományos módon szervezték meg a locsolkodást Temerinben. A legények lovaskocsin, népzenei kísérettel járták körbe a falut. A csapat ezúttal a temerini Kókai Imre Általános Iskolába is ellátogatott.

Idén is hagyományos módon szervezték meg a locsolkodást Temerinben. A legények lovaskocsin, népzenei kísérettel járták körbe a falut. A csapat ezúttal a temerini Kókai Imre Általános Iskolába is ellátogatott.

A fiatal lányok nagy izgalommal várták a lovaskocsin érkező legényeket, akik népzene kíséretében, verseket szavalva köszöntötték őket. Ezután vödrökből zúdították a lányokra a vizet.

Teleki Viktória, Temerin: „Szerintem be kell mutatni, és mindenkinek meg kell tudnia, hogy mi a hagyomány, és jó ha betartják a hagyományokat.”

Varga Anna, Temerin: „A locsolkodási napokat nagyon szeretem, mert mindig amikor jönnek hozzánk locsolkodni és mondják a verseket, akkor az nekem jó érzés, hogy elmondják, és gondolnak rám.”

Temerinben több mint 20 évvel ezelőtt kezdték el újjáéleszteni a locsolkodás hagyományát, és azóta a helyi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület tagjai minden évben aktívan részt vesznek benne.

Nagy Gergő, tag, Szirmai Károly MME, Temerin: „A nép a kultúráján keresztül tud a legtovább megmaradni, főleg egy olyan területen ahol egyre fogyóban van a magyarság ott fontosnak tartottuk a régi szokásainkat feléleszteni. Ez nem kifejezetten csak keresztény szokás, ez már csak egy átvett, de a pogányság idejéből is már a locsolkodás és a termékenységnek a rítusa az egy részét képezte a nép gondolkodásának és úgy gondoltuk, hogy ez egy jó mottója is annak, hogy az emberek a szaporodást és a magyarságot megtartsák, akkor egy ilyen termékenységgel összekapcsolt ünnepet érdemes feléleszteni.”

A temerini Kókai Imre Általános Iskola részt vesz az Erasmus Plusz programban, ennek keretében szervezték meg idén a locsolkodást az iskolában.

Sziveri Béla, igazgató, Kókai Imre Általános Iskola, Temerin: „A Budakeszi Ottokár Katolikus Általános Iskola és Gimnázium a testvériskolánk, van egy együttműködési szerződésük és közösen pályáztuk meg ezt a programot. Ez szeptember óta folyik, tehát minden hónapra le van osztva, hogy milyen dolgokkal foglalkozunk.”

A locsolkodás szervezésében a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, a temerini alkotóműhely és képzőművészeti tábor, valamint a temerini lovasklub is részt vett.

locsolkodás
Temerin
Sziveri Béla
Nagy Gergő

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.