Ugrás a tartalomra

Karinthy humorát idézik meg Vajdaságban

2023.04.27
07:39
2023.04.27
17:04
Forrás
Pannon RTV
A Koponyánk, körülbelül című előadást láthatta szerda este a csókai közönség. A darabot a Divine Comedy Company - Isteni Színjáték Társulat adta elő a Művelődési Házban. A következő napokban Magyarkanizsán, Zentán és Óbecsén is láthatja a közönség.

Az előadás, amely szövegét Verebes Ernő, a Nemzeti Színház fődramaturgja írta, Káló Béla rendezésében került színpadra.

A darabot egy turné keretében, a kecskeméti vendégszereplés után mutatták be a Tisza-menti településen is. Az előadás témája és feldolgozása igen kíváncsivá tette a helyieket.

A csókai Monoki Antalt örömmel töltötte el, hogy ilyen darabot láthat a Művelődési Házban: „Én gyakran járok színházba, akár itt Csókán vagy esetleg Szabadkán. Örömmel hallottam, hogy itt Csókán is elő fogják adni ezt a színházi előadást.”

Az előadás Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül című regénye nyomán készült. Kétszereplős darab, amelyben Csizmadia Gergely Karinthy-t játssza, míg Boros Ádám, a darab másik szereplője pedig az a szemüveg, amelyen keresztül Frigyes szembesül a saját életének a kétségeivel, belső kételkedéseivel.

Boros Ádám: „A legnehezebb tulajdonképpen annak a fajta őszinteségnek a feldolgozása, ami ahhoz kell, hogy ezt érzékeltessük a nézőkkel, elébük tudjuk tárni, hogy mivel jár az, amikor valaki az életének az összegzésével szembesül a halál küszöbén.”

Verebes Ernő és Káló Béla már évek óta tervezett egy közös produkciót, Karinthy története pedig magától adódott, hiszen az alkotók szerettek volna a humor eszközéhez nyúlni. Közben megjelent a pandémia, ami alatt a történet kinőtte magát és Karinthy személyes betegségén keresztül az előadás eseménye a mi történetünké vált - emelte ki a rendező.

„Nagyon fontos dolog, hogy a humor nyelvével, mert hogy nem is lehet másképp feldolgozni egy ennyire súlyos történetet. Én azt gondolom, hogy a ma emberének szüksége van erre az eszköztárra. Azt gondolom, hogy elfelejtettük a humort.”

Az önéletrajzi regény színpadi változatát a következő napokban Magyarkanizsán, Zentán és Óbecsén láthatja a közönség.

Csóka
Káló Béla
Boros Ádám
Koponyánk körülbelül

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.