Ugrás a tartalomra

A kis gömböc nagy vándorútja

2021.09.30
17:17
2021.09.30
19:14
Forrás
Pannon RTV
A temerini Vándor Bábszínház bemutatta A kis gömböc nagy vándorútja című előadást. Az egyesület ma ünnepelte tízéves fennállásának jubileumát, valamint a magyar népmese napját is.

Óvodások és kisiskolások járhatták be a temerini Tájházban egy előadás előkészítésének állomásait. Közel 300 gyerek, 12 csoportban vett részt a foglalkozásokon, váltásokban.

Varga Barbara:
„- Nagyon jó, nagyon tetszett, meg bent is, a gömböcben.
- Nem féltél, hogy megesz?
- Nem.”

Orosz Teodóra:
„- Hogy érezted magad a gömböcben?
- Jól.
- Örültél, mikor kiszabadultatok?
- Igen.”

Kurcinák Lea:
˜„- Milyen bábút készítettél? Megmutatod nekünk? Van már neve is?
- Nincs.
- Fogsz neki adni?
- Igen.
- Hogy tetszett ezt elkészíteni?
- Nagyon jól.”

A gyerekek egy kiállításon megismerkedhettek a Vándor Bábszínház munkásságával, majd népi gyermekjátékokat játszottak és dalocskákat énekeltek, melyek a beszédkészségüket is fejlesztik. Lukács Sára, logopédus, Temerin: „A mi kultúránk, a mi nyelvünk nagyon jó, nagyon sokszínű, nagyon sokféle módon lehet a gyermekünket beszédre késztetni. Mind a hangutánzó szavak, mind az állatok hangjainak az utánzása, a fák susogásának utánzása, a madarak csivitelésének utánzása, ez mind elősegíti, hogy a beszéd megfelelő időben meginduljon.”

A kész előadás megtekintése előtt - amelyben ők is részt vettek - először a mesével, A kis gömböccel is megismerkedtek. Garbac Sarolta, tag, Vándor Bábszínház, Temerin: „Azt találtuk ki, hogy a gyerekek most itt több helyszínen, több kis csoportban járják be az előadás elkészítésének állomáshelyeit, kicsit ismerkedjenek meg azzal, hogy hogyan készül el egy előadás, legalábbis nálunk.”

A rendezvény körkörös jellege a kulisszatitkokba is betekintést engedett. Az előadásban használt bábokat is ők készítették el. Tóth Lívia, elnök, Vándor Bábszínház, Temerin: „Így esett a választásunk A kis gömböc mesére, mivelhogy az olyan nagyon jónak tűnt, hogy a végén be is kapja a kis gömböc a gyerekeket, és bábkészítés szempontjából is csoportokat tudunk csinálni, tehát külön készítjük el a lányokat, külön a kanászokat, külön a katonákat és külön a kaszásokat.”

A Vándor Bábszínház tíz évvel ezelőtt alakult a magyar népmese napján.

kis gömböc
népmese
mese
Vándor Bábszínház
Temerin

Most

13:35, Frissítve: 13:44

Folyamatosak a fejlesztések Szabadkán

Az elmúlt időszakban több utca is aszfaltburkolatot kapott, töltetcserét hajtottak végre a szabadkai 1-es számú vízgyárban, valamint az ivóvíz és a szennyvízhálózat bővítésén is dolgoznak. A VMSZ ezt a munkát június 2. után is folytatná.
11:34, Frissítve: 13:47

Kiadós csapadék kellene a földeken

A hirtelen érkezett és tartósan magas hőmérséklet, valamint a csapadék hiánya továbbra is megnehezíti a termelők helyzetét - mondják a Zenta környéki gazdák. Jelenleg a kártevőkkel is fel kell venniük a harcot.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.