Ugrás a tartalomra

A lírát népszerűsítették, tudatosították a vers megtartó erejét

2023.05.13
12:49
2023.05.13
16:27
Forrás
Pannon RTV
A verseké volt a főszerep Csókán. Megtartották ugyanis az anyaországi Versünnep-Diákseregszemle versmondóverseny vajdasági elődöntőjét.

A mostani elődöntő legjobbjai képviselhetik majd Vajdaságot a júniusban Budapesten tartandó döntőben. 

53 jelentkező érkezett a versenyre. Szarka Hanna a költészet szerelmese, sohasem hagyna ki egy-egy seregszemlét. Határozottan úgy érzi, egyre kevesebben olvasnak verseket. Gál László Csöndes vers hóról, békéről, emberről című költeményét adta elő. 

Szarka Hanna, Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta: „Tapasztalataim szerint már egyre kevesebb gyerek érkezik a szavalóversenyekre, főleg a hetedikes-nyolcadikos korosztályból. Egyre kevesebben vagyunk. Az osztálytársaim, illetve a mai gyerekek egyre kevesebbet olvasnak verseket és járnak szavalóversenyre, viszont én nagyon szeretem csinálni, és már első óta végigkísér ez a tevékenység.” 

2017 óta folyamatosan megmérettetnek az általános iskolák alsó és felső tagozatos diákjai. Középiskolások is jelentkezhettek, akiknek előadását zsűri értékelte, köztük a Magyarországról érkezett Csomor Csilla színésznő is. 

Csomor Csilla, színésznő, Magyarország: „Egészen másfajta képzés folyik itt, másfajta hozzáállás a versekhez. Azt gondolom, és bárhova járok határainkon túl magyar lakta településekre, hogy a magyar szó megtartó ereje, a közösség megtartó ereje, tartozni valahová, egy csoporthoz, legyen az tánccsoport vagy verselők csoportja vagy egy színjátszó csoport, az mind olyan plusz erőt tud még adni, plusz megtartóerőt és gyakorlatilag az identitáshoz szükséges hitet is fogja tudni biztosítani.” 

Az anyaországi Versünnep Alapítvány célként álmodta meg, hogy tudatosítsa mindenkiben a vers megtartó erejét, illetve népszerűsítse a lírát. A vajdasági elődöntő folyamatos szervezője a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület.  

Tóth Lívia, szervező, elnökségi tag, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület: „Magyar írók, költők verseivel és prózáival lehet jelentkezni erre a versenyre. Minden évben a szervezők közzéteszik, hogy milyen irodalmi évfordulókat ünneplünk, de ez soha nem kötelező jellegű. Ez csak, hogy tudjanak róla, azok, akik verset választanak, és esetleg, ha azok az írók, költők közül szeretnének választani. Idén a kiemelt Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója és a Madách évforduló.” 

A döntőre a tervek szerint június folyamán kerül sor Budapesten, ahová az egész Kárpát-medencéből érkeznek majd azok a szavalók, akik az elődöntőkből jutottak tovább. 

Csóka
Versünnep Diákseregszemle
Tóth Lívia
Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület
Petőfi Sándor
Madách Imre

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.