Ugrás a tartalomra

Mátyás király mecénás és katona vándorkiállítás Zentán

2018.04.23
20:10
2018.04.23
20:21
Forrás
Pannon RTV
A 2018-as évet Mátyás király-emlékévnek nyilvánította a magyar nemzetpolitikai államtitkárság. A Kárpát-medence magyarsága az emlékévhez kapcsolódva számos közös rendezvényt szervez.

A vándorkiállítás Pozsony és Székesfehérvár után ezúttal Vajdaságba látogatott el. Az, hogy ezt a tárlatot Zentára is elhozták, nem csak a városnak, hanem az egész itt élő
magyarságnak nagy megtiszteltetés – mondta Czegledi Rudolf. Zenta község polgármestere kiemelte: „Maga a kiállítás nagyon érdekes, hiszen több anyagkombinációból áll össze, nem csak írás, hanem képmetszet is van, ami érdekesebbé és látványosabbá is teszi. Tulajdonképpen felöleli Mátyás király életének legfontosabb mozzanatait.”

A Renaissance Consort együttes előadása visszarepítette a látogatókat Mátyás király udvarába. A Hunyadiaknak és Mátyás királynak több birtoka is volt a délvidéken, ami miatt Mátyás király meghatározó személyisége volt ennek a tájnak. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Egy reneszánsz világ volt itt, és ha körbenézünk ezen a tájon, nyilvánvalóan, hogyha a török nem jön, akkor egészen más világ alakult volna ki itt nálunk is.”

Az eseményt Csibi Krisztina, a budapesti Magyarság Házának igazgatója nyitotta meg, aki egyben a Mátyás király emlékév koordinátora is. A tárlat Zentáról Eszékre, majd Lendvára megy tovább.
Csibi Krisztina, igazgató, Magyarság Háza: „Nagyon sok párhuzamos program zajlik már az év elejétől. Egy nagyon sikeres nyitórendezvényen, illetve magának az 560. évfordulónak a megünneplésén vagyunk túl. Ez januárban lezajlott, és emellett a kiállítás mellett még a meseillusztrációkból álló kiállítás, illetve Mátyás király élettereit bemutató kiállítás, és egy corvinákról szóló kiállítás is van.”

Az esemény a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyarság Háza és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ támogatásával valósult meg.

Mátyás király
Mátyás király-emlékév
Zenta

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.