Ugrás a tartalomra

Molière Tartuffe-je a Szabadkai Népszínházban

2024.04.13
07:38
2024.04.13
15:39
Forrás
Pannon RTV, suteatar.org
Ma mutatja be Molière Tartuffe című komédiáját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Ricz Ármin rendezésében. A híres komédia valójában erős társadalomkritika.

Orgonék otthonában egy mélyen vallásos alak, Tartuffe egyre nagyobb befolyással bír, s a helyzet már azzal fenyeget, hogy Orgont kiforgatja vagyonából, és a lánya kezét is megszerzi. Hamarosan mindenki átlát Tartuffe ármánykodásán – kivéve Orgont.

A darabnak rengeteg színpadi olvasata van, minden rendező megtalálja a maga Tartuffe-jét. Ricz Ármin azt mondja, nagyon kevés a valódi dolog úgy az emberi kapcsolatainkban, mint a legbanálisabb tárgyakat illetően.

„Ha megnézzük már az étkezésünkkel kapcsolatban, hogy mennyi a műanyag és a nem valódi dolog, akkor ez az álságosság, vagy a valótlanság az szövet szinten átjár minket és a Tartuffe-izmus napjainkban egyfajta anyanyelvként szolgál a hétköznapi életünkbe, az alapvető létezésünkbe.”

A gátlástalan, törtető Tartuffe-öt Hajdú Tamás játssza: „Ami számomra izgalmas volt ebben az útkeresésben az az, hogy a darabból nem lehet kihámozni, hogy ez az ember miért lett ilyen. Ezt nekünk kellett a próbákon asztalnál kitalálni.”

Az alkotók szerint a történet ma különösen aktuális, hiszen egy képmutató világban élünk, és mindannyiunkra jellemző a színlelés.

Kovács Nemes Andor: „Még csak meg sem tudtam mutatni igazán a mai főpróbán, hogy ez hogyan is működik igazán a XXI. században. Ettől aktuális a mai napig a Tartuffe.”

A produkció dramaturgja Oláh Tamás, zeneszerzője Pálfi Ervin, díszlet- és jelmeztervezője Salamon Luna.

Szereplők:

Orgon, Elmira férje: Kovács Nemes Andor
Elmira, Orgon felesége: Kalmár Zsuzsa
Tartuffe, szenteskedő: Hajdú Tamás
Dorine, Mariane társalkodónője: G. Erdélyi Hermina
Mariane, Orgon lánya, Valér szerelmese: Horváth Blanka
Damis, Orgon fia: Nyári Ákos
Cléante, Orgon sógora: Baráth Attila
Valér, Mariane szerelmese: Budinčević Krisztián
Pernelle-né, Orgon anyja: Ralbovszki Csaba

Molière
Tartuffe
Szabadkai Népszínház

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.