Ugrás a tartalomra

Népzenei tábor Fejértelepen

2017.08.05
08:18
2017.10.04
12:17
A cél a hagyományőrzés és a közösségépítés.

Negyven torontálvásárhelyi, hertelendyfalvi, sándoregyházi, székelykevei, udvarszállási, verseci és helyi gyerek vesz részt a fejértelepi hagyományőrző és népzenei táborban. A tábor szerdán kezdődött.

Több évi szünet után szervezték újra a nyári tábort a dél-bánáti magyar gyerekeknek. A résztvevőket a fejértelepi katolikus plébánia épületében szállásolták el, a foglalkozások pedig a Művelődési Otthonban zajlanak. Györfi Sándor, szervező: „Sok jelzővel elláttam, díszítettem a nevét a tábornak, hogy hagyományőrző legyen és honismereti, anyanyelvápoló, közösségépítő. Ezek mind olyan elvek, gondolatok, amelyekhez nyúlunk ahhoz, hogy megmaradásunkat segítsük ezen a tájon.”

Resócki Rolland és Vázsonyi Csilla már több alkalommal jártak Fejértelepen. A helyi tánccsoportot is ők készítették fel a Gyöngyösbokrétára. Most rábaközi táncokat tanítanak. Vázsonyi Csilla, néptáncoktató: „Egyre inkább kezdik megérezni a táncnak az ízét, a kis finomságait. Énekelünk, ez is jól megy szerintem mindenkinek.”

A torontálvásárhelyi Perdülő tánccsoport három éve működik. Felléptek a Kőketáncon, a dél-bánáti Művelődési Egyesületek szemléjén. A tábor számukra továbblépési lehetőséget kínál. Alföldi Ábel, Torontálvásárhely: „Amit itt tanulunk, ez már valami ismerős, mert a verbunk is van benne, és ezt idén tanultuk, és könnyebben megtanultuk, és bírtuk fejleszteni itt, mert tanultunk hozzá más formátumokat is.”

A dél-bánáti gyerekek többségének nincs alkalma arra, hogy néptáncot tanuljon. Sokuknak a magyar tannyelvű iskoláztatásra sincsen lehetősége.

Német Lívia, Sándoregyháza: „Sándoregyházáról jövök, és ott szerb iskolába megyek, ahol magyar nyelvet is tanulunk. Otthon beszélek magyarul az anyámmal, a szüleimmel.”

Pálfi Anabella, Udvarszállás: „Nagyon örülök, hogy most idejöttünk, mert Udvarszálláson nincs ilyesmi, nem bírunk ott táncolni, de most újabban jött két táncoktató, és most tanítanak táncolni ők is.”

A szervezők bíznak benne, hogy a gyerekek a tábor szép hírét viszik majd a falujukba.

népzenei tábor
Fejértelep

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.