Ugrás a tartalomra

Süvölt a zivatar címmel tartottak ünnepi műsort Topolyán

2024.03.14
12:03
2024.03.14
16:44
Forrás
Pannon RTV
A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ által szervezett eseményen az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharcra néptánccal és népzenével, valamint versekkel emlékeztek a topolyaiak.

Benépesült a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnoka. A topolyai magyarságnak meghatározó élmény a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ ünnepi műsora.

Szügyi Izabella, Topolya: „Az ember szíve ünneplőbe öltözik és ezt a kokárda csak részben láttatja, ami belül van az egy olyan büszkeség, amit a Kodály Zoltán Művelődési Központ évi műsora még megerősít és körülbelül egy évre feltölt bennünket és büszkévé tesz.”

A néptáncon és népzenén túl versek is gazdagították a műsort Molnár Krekity Olga és Hajvert Ákos előadásában. A versek zömét Petőfi Sándortól válogatták, de Kosztolányi Dezső, Vass Albert, Kányádi Sándor szövegek is elhangzottak.
 

Hajvert Ákos, versmondó: „Egy-egy ilyen szerkesztett műsor alkalmas arra, hogy az emberek leszűrjék, hazavigyék azt amit éppen szeretnének. Pont azért, mert a történések nagyon komplexek és a komplexitás miatt én azt hiszem, hogy az ember mindig egy kicsit erősebb identitással tud távozni egy-egy ilyen műsorról.”

A központ igyekszik minden évben más-más szegmensét megmutatni a forradalomnak és szabadságharcnak. Kisimre Szerda Anna elnök úgy fogalmazott, példát mutatnak számunkra a márciusi ifjak, hogy merjünk kiállni jogainkért, ahogy azt a szabadságharcban is tették. Szatmári Adrián, Topolya polgármestere alkalmi beszédében kiemelte, a magyarok mindig is a béke és a szabadság elkötelezett hívei voltak és a történelem során mindig ezért harcoltak..

Szatmári Adrián, polgármester, Topolya: „Azok az értékek, melyeket a szabadság harcosai képviseltek, az összetartás, a nemzetért való kiállás ma is olyan értékek, melyeket képviselünk és képviselnünk kell. A Kodaly Zoltán Magyar Művelődési Központ műsora pedig még színesebbé és ünnepélyesebbé teszi ezt a megemlékezést.”

Az ünnepségen fellépő Cirkalom táncegyüttest a topolyai Csalóka és az óbecsei Fokos zenekar kísérte, valamint megzenésített versek is elhangzottak.

Topolya
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ
1848-49-es forradalom és szabadságharc

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.