Ugrás a tartalomra

Tizenhat aktív szakcsoport, több mint száz lelkes tag

2024.03.19
18:00
2024.03.19
19:17
Forrás
Pannon RTV
Bemutatjuk a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületet.

A Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület 1947-ben alakult meg színjátszó szakcsoporttal és énekesekkel. 1949-ben saját bevételéből és hozzájárulásokból épületet vásárolt Muzslya központjában. Ezt önkéntes munkával olyan teremmé alakították, amely megfelelt az egyesület aktivitásainak, és ahol már előadásokat is lehetett tartani. A művelődési egyesület székháza ma is ezen a telken található. 

A kezdetekben a tagtoborzásra fektették a hangsúlyt, hogy újabb szakcsoportokkal bővüljön az egyesület. A múlt század ötvenes éveiben a színjátszás mellett a könyvtár, valamint a zene-, biliárd-, sakk-, és népegyetemi csoportok is nagy lelkesedéssel működtek. Alkalmi táncesteket, rendezvényeket és ünnepségeket tartottak. Zsongott az élet az egyesületben. A hatvanas években faluszinten bevezették az ún. pótadót, és a helyi közösség számlájára befizetett eszközök egy részét a művelődési életre fordították. 1963-ban kerthelyiséggel, nyári színpaddal és az azt kiegészítő fedett páholyokkal bővítették.  

1965-ben lebontották a művelődési egyesület épületét, és egy év múlva már el is készült a nagyterem mellékhelyiségekkel, színpaddal, öltözőkkel, szertárral. A későbbiekben pedig egy büfé, könyvtár és két iroda is helyet kapott az épületben. Az 1970-es években megalakult az egyesület citerazenekara, valamint a vegyes kórus is.  

A művelődési egyesület nem csak helyi szinten tevékenykedik, hanem Vajdaság-szerte aktív szerepet vállal a művelődési életben. Az egyesület négyszer volt házigazdája a Durindó népzenei fesztiválnak és kétszer a Gyöngyösbokréta néptánc fesztiválnak. Ugyancsak kétszer adott otthont a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának.  

A 2000-es évek elején megalakult a mazsorett-táncosok szakcsoportja, majd pedig a mesemondók csoportja is. Az egyesületnek két néptánccsoportja van, ahol a gyerekek már óvodás korban megkezdik a foglalkozást.  

Jelenleg az egyesület keretében tizenhat szakcsoport tevékenykedik és több mint száz aktív tagja van. Aktív szakcsoport például a Muzslyai Amatőr Képzőművészek Klubja. Állandó kiállításuk látható az egyesület színháztermében. A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület immár 20 éve házigazdája a Szilasi Napnak, amelyen Vajdaság legjobb citeramuzsikásai találkoznak, és megemlékeznek Szilasi Mihályról, Muzslya, Vajdaság és a Kárpát-medence neves citeraművészéről.  

Az egyesület a napokban adott helyet a Petőfi a szívünkben című szavalóversenynek, melyen közel 70 általános és középiskolás tanuló vett részt. 

A Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület évi tervében fontos helyet foglalnak el a nemzeti ünnepek. A március 15-ei megemlékezés hagyománya több évtizedre nyúlik vissza. Az elesett hősök emlékére a szentmise után az egyesület épülete előtt lévő Petőfi Sándor-mellszobrot koszorúzzák meg, ily módon is tisztelegve az 1848/49-es hősök emléke előtt. 

Az egyesület 77 éve folytatja állhatatos közösségi munkáját, amiért a jubiláris 75. évfordulója alkalmából a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Plakett-díjjal tüntette ki, Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjjal pedig Magyarország részesítette elismerésben.  

Az egyesület tevékenységeinek egyik legfontosabb célja az anyanyelv ápolása, a hagyományok megőrzése annak érdekében, hogy a szórványtelepüléseken a magyar kultúra a jövőben is fennmaradjon. Fontos feladatának tartja erősíteni a nemzeti öntudatot a művelődésen, szokásokon, nemzeti, vallási ünnepeken keresztül időseknél és fiataloknál egyaránt. 

Muzslya
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.