Ugrás a tartalomra

Többnyelvű szemle Torontálvásárhelyen

2024.04.10
13:21
2024.04.10
19:38
Forrás
Pannon RTV
Szemlén vettek részt az antalfalvi községhez tartozó települések általános iskoláiban és művelődési egyesületeiben működő gyermekkórusok, zenekarok és tánccsoportok. A rendezvényt a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthonban tartották.

A telt ház előtt fellépő csoportok többnyelvű műsorszámokat adtak elő. A helyi József Attila Művelődési Otthon gyermektánccsoportja néptánccal mutatkozott be. Kovács Csilla, művészeti vezető: „A tánccsoportnak sokat jelent ez a fellépés, nem csak ez, hanem a többi is, mivel új tapasztalatokat szereznek. Valójában a színpad eléggé idegen nékik, mivel évente néhányszor lépnek fel színpadon, és persze nem csak a színpad miatt, hanem nem egyszerű nagyközönség elé sem kiállni.”

Antalfalva községhez nyolc település tartozik. Főként szlovákok, szerbek, magyarok és románok élnek itt. Az iskolákban és a művelődési egyesületekben nagy gondot fordítanak a népi kultúra és hagyományok ápolására már a gyermekkortól kezdve. Pavel Tomaš, zenetanár, Mlada Pokolenja Általános Iskola, Antalfalva: „Kedvük van zenekarban muzsikálni. Mostanában kissé többet zenéltünk, mert csak később kezdtünk készülni erre a versenyre. Előtte voltak más előadásaink, tehát ez a csapat ebben a rövid időszakban állt össze, úgyhogy gyakrabban gyakoroltunk.”

A torontálvásárhelyi művelődési otthon nagytermében családtagok, oktatók kísérték figyelemmel a színpadi előadásokat. Horti László, igazgató, József Attila Művelődési Otthon, Torontálvásárhely: „Ez tradicionális rendezvény, akárhol rendezzük meg a községben. Ez így van mindig. Ez egy alkalom is arra, hogy minden kisebbség bemutassa saját hagyományát, a saját szokásait. Attól függően, hogy milyen káderrel rendelkeznek, hogy kisgyerekekkel, nagyobbakkal, fiúkkal, lányokkal, ahhoz képest készítenek koreográfiákat, és bemutatkoznak ezen a rendezvényen.”

A műsort kéttagú zsűri értékelte. Dragan Mičić, zsűritag, Pancsova: „Szép dolog gyerekekkel dolgozni. Itt, Antalfalván pedig különösen nagy gondot viselnek a gyerekekről, úgy irányítják őket, hogy szép dolgokkal foglalkozzanak az életben, és ne forduljanak más dolgok felé.”

A zsűri későbbi döntése alapján a legjobb kórus, zenekar és tánccsoport részt vesz majd a dél-bánáti körzeti szemlén, amelyet Pancsován rendeznek meg április 27-én, 18 órától a város művelődési központjában.

Torontálvásárhely
Antalfalva
szemle
művelődés
kultúra
többnyelvű

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.