Ugrás a tartalomra

Ünnepi hangverseny a reformáció 500. évfordulóján (videó)

2017.05.01
13:02
A reformáció 500
A reformáció 500. évfordulója alkalmából ünnepi hangversenyt rendeztek Szabadkán, a Ferencesek Templomában. Az oratórikus hangversenyen Johann Sebastian Bach három kantátája, valamint Tillai Aurél kortárs zeneszerző műve csendült fel. ferences templom A Ferencesek Temploma szolgált helyszínéül a komolyzenei koncertnek. Dolinszky Gábor, evangélikus püspökhelyettes köszöntőjében az esemény ökumenikus jellegét emelte ki. „Maga a reformáció olyan közkincs, amely nem csak az evangélikusoké vagy a reformátusoké, de úgy gondolom, hogy minden keresztyén hívő ember magáévá kell, hogy tegye a reformációnak mindazt a gondolatát, eredményét, amely az elmúlt 500 évet meghatározta.” reformacio koncert 6 reformacio koncert 5 A hangversenyen résztvevők a Bach-kantáták mellett Tillai Aurél kortárs Kossuth-díjas zeneszerző művének ősbemutatóját is meghallgathatták. reformacio koncert 7 reformacio koncert 4 Paskó Csaba, a rendezvény művészeti vezetője szerint a reformáció egyik nagy öröksége Johann Sebastian Bach, akit felekezettől, hittől függetlenül mindenki egy isteni ajándékként élhet meg Európában. Ez volt a vezérelve a vasárnap este megszervezett koncertnek is. „Azt hiszem, amikor itt, este a reformáció 500. évfordulójáról esik szó, vendégeink, Gáncs Péter, vagy akik megszólalnak, mind ezt az örökséget fogják nekünk megcsillantani, és ehhez mi is jó szívvel tudunk csatlakozni és ünnepelni a reformáció 500. évfordulóját, még akkor is, ha nem vagyunk reformátusok, lutheránusok, hanem katolikusok, mert ez egy közös örökség.” reformacio koncert 1 Paskó Csaba hozzátette, ősszel egy újabb hangversennyel emlékeznek meg a reformáció ötszázadik évfordulójáról, ugyanis a Magyar Kormány támogatásával a Bach Együttes érkezik majd Szabadkára. reformacio koncert 3 Az évforduló alkalmából szervezett hangversenyen a Pro Musica Kamarakórus, valamint a Szent Teréz Kamarazenekar tagjai is felléptek. Vezényelt Csikós Krisztina, Dévity Zoltán és Paskó Csaba. Az esemény támogatója a Magyar Nemzeti Tanács volt.



Szabadka
hangverseny
Ferencesek temploma
a reformáció 500. évfordulója

Most

14:43, Frissítve: 14:50

A győzelem napját ünneplik Moszkvában

Katonai felvonulást tartottak Moszkvában a Győzelem napja alkalmából. Oroszország május 9-én a második világháború idején Németország felett aratott győzelemre emlékezik.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.