Ugrás a tartalomra

Zenei élmény és az ünnepi összetartozás érzése a szabadkai Zsinagógában

2023.12.28
21:20
2023.12.29
16:31
Forrás
Pannon RTV
A Pneuma Quartet és két szólistája a klasszikus zene gyöngyszemeiből, Rossini, Puccini és Mozart műveiből válogattak.

Először tartottak újévi hangversenyt a szabadkai Zsinagógában.

Több mint ezren látogattak el a Zsinagóga Alapítvány első év végi koncertjére Szabadkán. Illés Hajnalka programkoordinátor azt mondta, ezt a tematikus koncertet, az Alapítvány számos más programjához hasonlóan, a hagyományteremtés igényével szervezték meg. „Az idén felülmúltuk az eddigi számokat, több mint húszezer látogatónk volt, plusz a vendégeink és a hangversenyek publikuma, harmincötezer ember volt az idén a zsinagógában és az, hogy az év utolsó napjaiban még ezerkétszáz ember szeretne egy zenei élményt, ez gyönyörű visszajelzés.”

Aleksandra Ušumović részt vett az újévi koncert megszervezésében, ő másodszor énekel a zsinagógában. „Csodállatos a színpad másik oldaláról is, szereplőként és hallgatóként is csodálatos ez a környezet.”

A két énekesnő sok éve dolgozik együtt, ezt az ünnepi összeállítást másodszor adják elő, Újvidék után most Szabadkán léptek fel. Vera Zečević, mezzoszoprán énekes: „Egy ilyen újévi koncert esetében nagyon fontos, hogy figyeljünk a közönség igényeire, hogy mi az, ami tetszik nekik, konkrétan azok a darabok, amelyeket már ismernek.”

A koncert nemcsak zenei élményt kínált, hanem az ünnepi összetartozás érzését is megteremtette. A szervezők jövőre is számos programot ígérnek.

Zsinagóga
koncert
Pneuma Quartet
Illés Hajnalka
Aleksandra Ušumović
Vera Zečević

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.