Ugrás a tartalomra

Brnabić: Szerbia már teljes jogú tagja az Európai Uniónak az IKT szektorban

2023.07.27
15:51
2023.07.27
15:58
Forrás
Szerbiai RTV
Az elmúlt 6-7 évben az IKT szektor a szerbiai gazdaság fejlődésének egyik hajtőműve.

Az év első öt hónapjában az informatikai-kommunikációs technológia külföldi piacra szánt termékei, illetve szolgáltatásai 1 millió 300 ezer euró bevételt hoztak Szerbiának. Az idei IKT-export már 41 százalékkal több mint a tavalyi év ugyanezen időszakában - mondta a miniszterelnök. Brnabić a Digitális Európa program belgrádi bemutatóján kiemelte, az erre vonatkozó részvételi megállapodást június végén írták alá Brüsszelben. Most a szerbiai cégek, intézmények, az egyetemek, IT-s csapatok meghívást kaptak, hogy projektjeikkel részt vegyenek a programban, és ezzel az IKT-szektorban már gyakorlatilag az EU teljes jogú tagjaivá váltunk. Hozzátette. Szerbia jó esélyekkel rendelkezik, hogy 2027-ig jelentős összeghez jusson abból a 7,5 milliárd euróból, amit az Európai Unió erre a programra különített el.

Ana Brnabić
IKT szektor
Európai Unió

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.