Ugrás a tartalomra

Elbukott a polgármesterek leváltásáról szóló észak-koszovói népszavazás

2024.04.22
07:14
Forrás
MTI
A szerbek bojkottálták.

A helyi szerbek bojkottja miatt nagyon alacsony volt a részvételi arány, ezért nem lett sikeres az észak-koszovói polgármesterek leváltásáról szóló vasárnapi népszavazás - közölte Kreshnik Radoniqi, a koszovói központi választási bizottság elnöke. Négy, többségében szerbek lakta észak-koszovói településen, Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta részén, Zubin Potokban, Zvečanban és Leposavićban a több mint 46 ezer szavazásra jogosult közül csupán 253-an mentek el voksolni, de Zvečanban például egyetlen szavazatot sem adtak le.

A népszavazás akkor lett volna eredményes, ha a választói névjegyzéken szereplők 50 százaléka plusz egy fő szavaz igennel a polgármesterek leváltására. A voksolást a szerbek kérésére tette lehetővé a koszovói kormány. A Belgrád támogatását élvező Szerb Lista és más, kisebb pártok viszont bojkottra szólították fel a szavazókat, mert véleményük szerint nem teljesültek a tisztességes voksolás feltételei, és nem pontosak a választási bizottság adatai, vagyis a szerbek szerint a valós adatoknál jelentősen magasabb a választói névjegyzéken szereplők száma. A szerbek szerint a hivatalosan közölt adatoknál kevesebben élnek az említett településeken, mert a pristinai kormányzat zaklatása miatt sokan elköltöztek Észak-Koszovóból. Amennyiben viszont nem pontosak a névjegyzéken szereplő adatok, a népszavazás eleve bukásra van ítélve.

A Szerb Lista az urnazárást követően közölte: végre lezárult az Albin Kurti vezette kormány színjátéka, és a szerbeknek igazuk volt, hogy bojkottálták a voksolást, és nem akartak részt venni a pristinai kormány által rendezett színdarabban. Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó-ügyi Irodájának a vezetője szerint a koszovói szerbek megmutatták, hogy milyen is Albin Kurti demokráciája, hiszen a helyieknek kamerák előtt, fegyverrel őrzött szavazóhelyeken, albán választási bizottság előtt kellett volna voksolniuk, ők viszont erre üres urnákkal és üres utcákkal válaszoltak. Véleménye szerint a helyi szerbek szerették volna leváltani a polgármestereket, de nem akartak részt venni ebben a "komédiában".

A tavaly áprilisi észak-koszovói önkormányzati választásokat a helyi szerbek bojkottálták, így az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett választották meg az albán nemzetiségű polgármestereket. A településeken nem sokkal később zavargások törtek ki, amikor a városvezetők el akarták foglalni hivatalukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR katonáira támadtak, akik közül 27 magyar katona megsebesült, többen súlyosan.

Koszovó
népszavazás

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.