Ugrás a tartalomra

A költségvetés módosításáról vitáznak a képviselők Belgrádban

2023.09.05
16:31
2023.09.05
17:26
Forrás
Pannon RTV
Az ellenzék hangos bekiabálásokkal zavarta meg az ülést.

Indulatoktól izzott a levegő a köztársasági képviselőházban már a napirendi pontok előtti felszólalások során is. Az ellenzéki képviselők az ülés berekesztését és a választások kiírását követelték, kilátásba helyezték a parlamenti munka akadályozását ameddig ez meg nem történik. Újfent követelték a Pink és Happy televíziók nemzeti frekvenciájának visszavonását és a valóságshow-k betiltását, illetve lemondásra szólították fel Ana Brnabić kormányfőt. Felrótták a parlamentben és annak környékén tapasztalható biztonsági intézkedéseket is, ahogy fogalmaztak, mintha az épület felrobbantására készülne az ellenzék.

A kormánytagok bevonulásakor hangos füttykoncertbe kezdtek az ellenzékiek, míg a kormánypárti képviselők tapssal biztosították támogatásukról a kabinetet. Ezután az ellenzék tagjai helyüket elhagyva, a biztonsági emberek sorfalánál szórtak különféle szitkokat, transzparenseket mutogattak a minisztereknek és a kameráknak is.

A költségvetés módosítás részleteit Ana Brnabić kormányfő próbálta ismertetni az ülés folytatására jellemző hangzavar közepette. Először Slobodan Cvetkovićról beszélt, akit új gazdasági miniszternek jelölt a kormány és a parlament bizalmát kéri személyéhez. Ez után a költségvetés módosítás részleteiről beszélt volna, de a körülmények miatt azt nehezen tudta felvázolni. Arról beszélt, hogy mit jelentene, ha az ellenzék ellehetetlenítené a munkát.

Ana Brnabić, kormányfő, Szerbia: „Az a céljuk, hogy meggátolják azt, hogy a nyugdíjasok megkapják az 5,5 százalékos emelésüket idén októberben, mert az a növelés ebben a költségvetés módosításban van előrelátva, ami ma előttük van. Amennyiben sikeresek a képviselőház munkájának blokkolásában, amit semmikép nem engedhetünk meg, akkor megakadályozzák, hogy az anyák akiknek 16 évesnél fiatalabb gyerekük van, hogy 10 ezer dináros egyszeri segélyt kapjanak szeptember végéig. Azért, mert az egyszeri segélyre tervezett pénz a gyerekeknek, az anyáknak és a gyerekeiket egyedül nevelő apáknak ebben a költségvetés módosításban van benne, ami most önök előtt van.”

Az államkasszában tervezettnél 60,6 milliárd dinárral nagyobb bevételt könyveltek el, ezt a pénzt pedig a polgárok életszínvonalának növelésére fordítaná a kormány. Érdemi vita a napirendi pontokról nem követte a nehézkes felvezetőt. Az ellenzéki képviselők a kormányt és a Szerb Haladó Pártot ostorozták, míg a kormánypártiak a hangzavart túlkiabálva szégyenteljesnek, Szerbia elárulásának minősítették a parlamentben tapasztalható viselkedést. Az új gazdasági miniszterről szerdán szavaznak a képviselőházban, várhatóan hasonló körülmények között.

Szerbia
parlament
vita
költségvetés módosítás
Ana Brnabić

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.