Ugrás a tartalomra

Koszovó és Srebrenica kérdésében sem értettek egyet

2024.04.20
14:26
2024.04.20
16:02
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić Belgrádban fogadta James O’Brien, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárát.

Szerbia és az Amerikai Egyesült Államok közötti politikai és gazdasági együttműködés folyamatosan erősödik - jelentette ki ma Aleksandar Vučić szerb elnök, miután találkozott James O’Briennel, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárával. A szerb államfő azonban hozzátette, bizonyos kérdésekben még mindig eltérő álláspontot képvisel a két ország.

„Ami Koszovót illeti, kevés dologban értünk egyet. Egyetértünk abban, hogy nagyon fontos megőrizni a békét és stabilitást. Szerb részről én megígértem, hogy Szerbia felelősségteljesen és komolyan fog viselkedni, és elmondtam, hogy milyen hazugságokat terjesztenek azok, akik naponta beszélnek valamilyen invázióról és háborúról, és nem tudom miről még, ami nekünk eszünkbe sem jut.”

A nemzetközi közösség mindent megtesz annak érdekében, hogy Pristina teljesítse vállalásait és megalakítsa a koszovói szerbek autonómiáját biztosítani szándékozó Szerb Községek Közösségét, nyilatkozta James O'Brien, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

„Koszovó ígéretet tett arra, hogy végrehajtja a Szerb Községek Közösségének létrehozására vonatkozó kötelezettségét, és ez kulcsfontosságú amiatt, hogy a koszovói szerbek megértsék, milyen lesz az életük, amennyiben aggály merül fel, hogy a nemzetközi közösség nem teljesíti kötelezettségeit és nem segít ebben a tekintetben. Remélem, mindent megteszünk majd, ami az erőnktől telik, hogy segítsünk és betartsuk az ígéreteinket önmagunknak és másoknak. Azt várom, hogy ez lesz a New York-i megbeszélések témája.”

Az ENSZ Srebrenicáról szóló határozatáról beszélve, Aleksandar Vučić kijelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Szerbia nem ért egyet ebben a kérdésben sem. A szerb államfő hangsúlyozta, harcolni fognak az ENSZ határozat ellen, miszerint július 11-ét a srebrenicai népirtás áldozatainak emléknapjává nyilvánítsák.

Aleksandar Vučić
James O’Brien
Amerikai Egyesült Államok
Koszovó
Srebrenica
Szerb Községek Közössége

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.