Ugrás a tartalomra

Közös sikerek, további feladatok, itteni magyar közösség, magyarországi szerb közösség

2024.03.19
13:02
2024.03.19
19:39
Forrás
Pannon RTV
Ezeket a témákat érintette ma dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Alexov Lyubomir a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának alelnöke szabadkai találkozójuk alkalmával.

Az eseményen részt vett Szutor Lászlóné, a magyarországi Szerb Országos Önkormányzat elnöke is. 

Fontos szimbólum, hogy a magyarországi szerbek vezetőit elsőként hívta meg a VMSZ elnökévé történő megválasztását követően Dr. Pásztor Bálint. Kiemelte: ez annak a jele, hogy a legszorosabban kell együttműködniük a jövőben is, hiszen a kiváló együttműködés haszonélvezői a magyarországi szerbek és a vajdasági magyarok, de mindkét ország valamennyi polgárának is az az érdeke, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolatai még nagyon sokáig ilyen jók legyenek - tette hozzá.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Éppen ezért került ez a találkozó ma megszervezésre, és arról beszélgettünk, hogy hogyan tudjuk még inkább elmélyíteni ezeket a kapcsolatokat, rendszeressé tenni és az intézményeink és egyáltalán a két nemzeti kisebbségnek a politikai vezetői hogyan tudnak minél gyakorlatiasabban együttműködni.”  

Örömmel vették a szimbolikus gesztust, hogy első delegációként a magyarországi szerbeket fogadta a VMSZ újonnan megválasztott elnöke - emelte ki Alexov Lyubomir. A Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának alelnöke hangsúlyozta: gyakorlatilag a határ két oldalán ugyanazokat a feladatokat, ugyanazokat a problémákat akarják megoldani. Kiemelte: továbbra is számítanak a VMSZ-re, mint szövetségesre.  

Alexov Lyubomir, alelnök, Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága: „A VMSZ koalíciós partner, kormánytagokat ad és frakcióval rendelkezik a szerb parlamentben. Mi Magyarországon sajnos nem vagyunk annyian, hogy egy ilyen politikai erőt tudjunk képviselni, de arról is beszéltünk, hogy mennyire változott a politikai légkör és mennyivel egyszerűbb és jobban lehet nemzetiségi jogokat érvényesíteni, amióta a magyar törvények és a magyar kormányzat biztosítja a nemzetiségek számára is a parlamenti munka lehetőségeit.”  

A találkozón megállapodás született arról is, hogy a két kisebbségi önkormányzat, tehát a Magyar Nemzeti Tanács és a Szerb Országos Önkormányzat rendszeresen fog együttes üléseket tartani annak érdekében, hogy az együttműködés minél inkább a gyakorlatban is megvalósuljon. 

Dr. Pásztor Bálint
Alexov Lyubomir
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ
Szutor Lászlóné

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.