Ugrás a tartalomra

Magyarország megvétózhatja Bulgária schengeni tagságát

2023.12.16
15:27
2023.12.16
18:41
Forrás
Pannon RTV
Magyarország megvétózza Bulgária schengeni tagságát, ha nem szünteti meg a gázszállításra vonatkozó büntetővámot - nyilatkozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter a Pannon Televízió Szubjektív című műsorában.

Szijjártó Péter a bolgár lépést „botrányosnak és ellenségesnek” nevezte, mert az veszélyezteti az Észak-Macedóniának, Szerbiának és Magyarországnak szánt földgáz átszállítását. A jelenlegi geopolitikai és biztonsági körülmények következtében a Magyarország földgázellátásához szükséges gázmennyiség döntő része ezen a vezetéken érkezik, és az európai jogszabályokkal teljesen ellentétes bolgár döntés annak a veszélyét hozta magával, hogy leáll a földgázszállítás többek között Magyarországra is – mutatott rá a miniszter. Szijjártó Péter jelezte, hogy Bulgária schengeni tagságáról a jövő héten születik döntés. Ha eltörlik a büntetővámot, akkor mi is vissza fogjuk vonni a vétóról szóló döntésünket – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

vétó
Bulgária
schengeni tagság
gázszállítás
Szijjártó Péter

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.