Ugrás a tartalomra

Még öt évig török államfő marad Erdogan

2023.05.29
12:24
2023.05.29
16:32
Forrás
Pannon RTV
Az inflációs problémákkal és a menekültkérdéssel fog foglalkozni a régi-új török elnök.

Mintegy kétmillióval több szavazatot kapott a török elnökválasztás második fordulójában a hivatalban lévő elnök, Recep Tayyip Erdogan, mint kihívója, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt elnöke. Ez azt jelenti, hogy a következő öt évben is Erdogan vezeti Törökországot.

A választás győztese Törökország és az ország mind a 85 millió állampolgára – hangoztatta győzelmi beszédében Recep Tayyip Erdogan vasárnap Ankarában, ahol a hivatalos adatok szerint mintegy 320 ezres tömeg várta az államfői palotánál. Erdogannak meg is volt az oka az örömre, hiszen a választás első fordulója elég szorosra sikerült, és nem lehetett tudni, kit fog támogatni a többi jelölt a második fordulóban.

A második fordulóban a hivatalban lévő elnök a voksok több mint 52 százalékát szerezte meg, míg az ellenzéki Kemal Kilicdaroglut a választópolgárok nem egész 48 százaléka támogatta.

A majdnem végleges választási eredmények után Erdogan kihirdette győzelmét, és az ünneplő tömegnek azt mondta, félre kell tenni a kampány során elhangzottakat, a vitákat és a civakodásokat, és a nemzeti célok megvalósítása érdekében egységessé kell válni.

A kampány során, majd a választási éjszakán is azt mondta, a legsürgetőbb ügy az infláció okozta problémák orvoslása. Emellett beszélt az országban tartózkodó mintegy négymillió menekültről is, akiknek az önkéntes hazatérése szintén a következő időszak feladata lesz.

Kemal Kilicdaroglu szomorúan szólt párttársaihoz és szimpatizánsaihoz, mert szerinte a választás ilyen kimenetele után óriási problémák várnak Törökországra. Emellett keserűségének adott hangot, hogy a kampány minden eddiginél igazságtalanabb volt.

Recep Tayyip Erdogan 2003 és 2014 között Törökország miniszterelnöke volt, 2014-től köztársasági elnök, még legalább öt évig, ugyanis a köztársasági elnök megbízatása öt évre szól. Kemal Kilicdaroglu pedig 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt elnöke.

Törökország
Recep Tayyip Erdogan
Kemal Kilicdaroglu
elnökválasztás

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.