Ugrás a tartalomra

Miniszteri szinten a migránsválság megoldásáról

2022.10.06
11:15
2022.10.06
17:16
Forrás
Pannon RTV
Háromoldalú szerb-magyar-osztrák miniszteri találkozót tartottak Belgrádban.

A határvédelmi együttműködés megerősítéséről és magasabb szintre emeléséről tárgyaltak szerb, magyar és osztrák politikusok Belgrádban. A találkozón elhangzott, a migráció elleni védvonalat a magyar-szerb határról a szerb-északmacedón határra kell eltolni, ennek érdekében pedig Ausztria és Magyarország jelentős segítséget nyújt Szerbiának.

Szerbiát, Magyarországot és Ausztriát egyformán sújtja a migrációs válság, mindhárom országnak kötelessége megvédeni a saját állampolgárait, közben pedig az európai uniós határokat is védik – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Gerhard Karner osztrák belügyminiszter szólalt fel. Aleksandar Vulin leszögezte: egyik ország sem maradhat ezzel a problémával egyedül, közös megoldásra, összefogásra van szükség. „Ez már nem humanitárius válság, itt már bűnbandákról van szó, amelyek visszaélnek az emberek nehéz helyzetével, és amelyek minden nemzetközi jogszabályt megsértenek. A válsággal szemben tehát így is kell fellépni, szigorúan betartva a törvényeinket, nemcsak azért, hogy az országaink területeit védjük meg, hanem hogy az állampolgáraink életmódját is megőrizzük.”

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közölte, jelentősen megnőtt a magyar határt ostromló illegális bevándorlók száma, és október elejéig elérte a 195 ezret. Hozzátette, a migránsokat nem a magyar-szerb, hanem a szerb-északmacedón határon kell megállítani, és ugyan Ausztria és Magyarország eddig is segítette Szerbia déli határának a védelmét, növelni kell az együttműködés volumenét, hiszen a legtöbb illegális bevándorló a nyugat-balkáni útvonalon érkezik a térségbe. „Magyarország a maga részéről készen áll arra, hogy ebben a közös határvédelmi erőben részt vegyen, jelentős hozzájárulást adjon mind határőrök, mind technológia szempontjából ahhoz, hogy Szerbia és Észak-Macedónia határát a lehető leginkább meg lehessen védeni.”

A határon átnyúló szervezett bűnözés határon átnyúló szervezett együttműködést is követel – hangsúlyozta Gerhard Karner osztrák belügyminiszter, aki közölte, Ausztriára is jelentős nyomás nehezedik, az illegális bevándorlók száma a 2015-ös csúcsokhoz közelít. „Nagyon köszönöm Szerbiának, hogy késznek mutatkozott arra, hogy összehangolja vízumpolitikáját az Európai Unióéval. Ezt azért hangsúlyozom, mert Ausztriát is jelentős mértékben érinti az illegális migráció, drámai a helyzet. Csak az év első nyolc hónapjában több mint 58 ezer menedékkérelmet adtak át, főleg olyan országok állampolgárai, akiknek gyakorlatilag semmi esélyük a menedékre, például az Indiából, Tunéziából vagy Marokkóból érkezők.”

A három miniszter egyetértett abban, hogy az illegális migrációval együtt járó bűnözés, az embercsempészet és a fegyverek használata jelenti a legnagyobb gondot, és hogy nem megengedhető, hogy az országaikba belépők megsértsék a törvényeket.

Siniša Mali
Nikola Selaković
Nebojša Stefanović
Bratislav Gašić
Szijjártó Péter

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.