Ugrás a tartalomra

Oktatási és mezőgazdasági sikerek a VMSZ-nek és az MNT-nek köszönhetően Szenttamáson

2023.11.21
12:38
2024.04.17
13:01
Forrás
Pannon RTV
Szenttamási mezőgazdasági termelőkkel, illetve sikeres vállalkozások vezetőivel találkoztak hétfőn a VMSZ és a tartomány képviselői. Lakossági fórumon tájékozódtak a helyi eredményekről, illetve beszélgettek a szenttamásiakkal.

A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség szenttamási szervezetének összefogása eredményeként a helyi Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában két évvel ezelőtt megnyílt a magyar-szerb nyelvű napközi, ami nagy segítséget jelent a szülőknek. Az idei tanévtől két váltásban 40 gyerek kap elhelyezést és meleg ebédet.

Kraszulyák Kuszli Melinda, napközis tanító: „Ez a kevés idő alatt is úgy vettük észre, hogy nagyon sokat jelent a szülők számára is, mivel itt fél 7-től fél 5-ig van a tanítás, és a szülők akkor hozzák és viszik a gyerekeket, amikor nekik megfelel.”

Balázs Végel Elvira 18 évig könyvelőként dolgozott, majd 2020 májusában saját vállalkozásba kezdett. Két ember számára biztosít munkát.

Balázs Végel Elvira, vállalkozó: „A Prosperitatinak köszönhetően valóra vált az összes bútorzat, a számítógépek, a nyomtatók, a klíma vásárlása. Szóval, amit itt látnak, ezt mindet a Prosperitati segítségével tudtuk megvásárolni.”

A Blazsanyik családban már a felmenők is mezőgazdasággal foglalkoztak. Blazsanyik Csaba a Prosperitati Alapítványnál 2016-ban talajelőkészítőre, két évvel később permetezőre és traktorra, 2020-ban pedig földvásárlásra pályázott sikeresen.

Blazsanyik Csaba, mezőgazdasági termelő: „A nagyobb traktorokkal, azokkal megcsináljuk az elmunkálást, a középkategóriás traktorokkal a vetést, a kisebb traktorokkal pedig a permetezés, ekézés. Valójában zökkenőmentesebben megy a munka.”

A VMSZ képviselői a lakossági fórumon elsősorban mezőgazdaságról és az ágazatot érintő tartományi támogatásokról beszélgettek a helyiekkel.

Dr. Molnár Viktor, igazgató, Tartományi Mezőgazdasági-fejlesztési Alap: „Évről-évre százalékosan mind nagyobb támogatást nyújt a titkárság. A régebben megszokott 50 százalékos támogatásról már 60, 70, illetve bizonyos pályázatok esetében 80, sőt 90 százalékos támogatást is ad.”

A VMSZ mezőgazdasággal foglalkozó csapata a Magyar Szó Magvető című mezőgazdasági mellékletének szerkesztőivel rendszeresen szervezi a közösségi esteket Vajdaság-szerte.

Kovács Elvira, alelnök, VMSZ: „Elsősorban interaktívra tervezzük ezeket, tehát mi egyrészről bemutatjuk a választási programunkat, elképzeléseinket, illetve a lehetőségekről beszélünk és az előttünk álló időszakról, ezáltal arra kérve a polgárokat, hogy december 17-én ne feledkezzenek meg arról, hogy választások vannak, hogy az egyetlen önálló magyar listaként ki, ha nem a VMSZ az, aki képviselni tudja az itteni magyarság érdekeit.”

Szenttamáson a következő lakossági fórum november 27-én lesz.

Szenttamás
mezőgazdaság
termelő
gazda
VMSZ
MNT
Prosperitati Alapítvány
Prosperitati
Vászatások 2023
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.