Ugrás a tartalomra

Oktatási intézményeket fejlesztettek Kishegyesen és Bácsfeketehegyen

2023.11.24
18:30
2024.04.17
13:01
Forrás
Pannon RTV
Több fontos fejlesztést is támogatott a kishegyesi önkormányzat a tartományi titkárság és az illetékes minisztérium a bácsfeketehegyi és a kishegyesi általános iskolában, illetve a kishegyesi Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézményben.

Nyílászárók és a padlózat cseréjére valamint konyhafelújításra is jutott pénz a 2023-as évben. A megvalósult beruházásokat a VMSZ képviselői is megtekintették.

A bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola a legnagyobb létszámú oktatási intézmény Kishegyes községben, ahol magyarul összesen 147-en folytatják tanulmányukat. Tartományi és önkormányzati támogatásból egy elektronikus zongorával bővültek, valamint 11 tanterem padlózatát cserélték ki csaknem 3,5 millió dinár értékben. Felújították a nyílászárókat, melyre 2.1 millió dinár támogatást kaptak.

Simonyi Gabriella, megbízott igazgató, Nikola Đurković Á.I., Bácsfeketehegy: „A régi fapadlót felújították modern, új borításúakra. A másik nagyon jelentős változás az iskolában, ami hatással van az iskola kinézetére, és nemcsak esztétikai szempontból, hanem energiahatékonyság szempontjából is nagyon fontos az, hogy a nyílászárók megújultak.”

A kishegyesi Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézménybe 85 kisgyermek jár, három óvodás illetve egy bölcsődei csoportba. Minisztériumi és önkormányzati támogatás segítségével az óvoda épületének teljes tetőszerkezetét újították fel. A beruházás 8 millió dinárba került.

Janó Mária, igazgató, Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény, Kishegyes: „Az elmúlt években küszködtünk beázásokkal, ami egy kicsit megnehezítette a munkát, az óvodai életet, ez tud zavaró körülmény lenni. Illetve biztonság szempontjából is most már nyugodtak lehetünk. Valamint az elmúlt években megtörtént a nyílászárók cseréje, megtörtént az épület külső hőszigetelése, úgyhogy most ezzel a tetőcserével úgymond megkoronáztuk az épület felújítási, külső felújítási munkálatait.”

A kishegyesi iskolában jelenleg 306 diák jár. Az elmúlt évben három sikeres pályázatuk is volt a tartományi oktatási titkárságnál. 198 ezer dinár értékben új bútorokat kapott a földrajz terem. 3 millió 480 ezer dollár értékben pedig egy tanterem és a téli kert körüli ablakok cseréjére kerülhetett sor.

Fülöp Valentin, igazgató, Ady Endre Általános Iskola, Kishegyes: „12 millió 300 ezer dinár értékben pályáztunk a konyha felújítására. Ugyanis jelenleg az iskola konyhája nem alkalmas uzsonna készítésére, csak uzsonna kiadására. És a pályázat alkalmával arra törekedtünk, hogy az iskola konyháját alkalmassá tegyük az uzsonna készítésre, és a HRCT standardok bevezetésére.”

A gyermekek oktatási körülményei, kényelmük biztosítása nem kidobott pénz - fogalmazott Juhász Bálint, a VMSZ tartományi listavezetője.

Juhász Bálint, a VMSZ intézőbizottságának elnöke: „Esik eső, nem ázom, ezt elmondhatják már a kishegyesi óvodások. Ez a projekt Pásztor István elnök úr munkájának a közvetlen folytatása, négy évvel ezelőtt jártunk itt vele a kishegyesi óvodában, amikor látva a gondos törődést az épülettel és a nevelői munka kitűnő mivoltát megállapítva arra jutottunk, hogy azért a tető beázik és meg kellene újítani. Az önkormányzatból kiharcoltuk, hogy elkészüljön a projekt technikai dokumentációja, Pásztor Bálint lobbizásával forrást is biztosítottunk erre. Úgyhogy ez a következetesség, ez a folytatás, ez jelenti azt, hogy az elnökünkért, a közösségünkért, a gyermekekért és a jövőért, amit ők képviselnek, ezért dolgozunk.”

Azért fontos az, hogy a vajdasági magyar közösségnek a VMSZ képében legyen erős érdekképviselete a tartományi és köztársasági szinten is, mert így a településeink, önkormányzataink hozzá tudnak férni az újvidéki, illetve a belgrádi fejlesztési eszközökhöz - mondta Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke: „Az, hogy a VMSZ által vezetett tartományi oktatási titkárság segít a magyar önkormányzatok iskoláinak. Azt gondolom, hogy természetes, de fontos, hogy továbbra is ezt a titkárságot a magyar nemzeti közösségnek a képviselője vezesse. Az pedig, hogy a Köztársasági Minisztérium is már például egy kishegyesi, vagy egy bácsfeketehegyi oktatási intézményre eszközöket biztosít ez az elmúlt évek koalíciós együttműködésének a következménye, és a jövőben is arra számítunk, hogy ilyen lehetőségekre alapozhatnánk. Ehhez természetesen az kell, hogy minél erősebb legyen a magyar érdekképviselet a választást követően.”

Az oktatási intézmények képviselőivel további fejlesztési, pályázási lehetőségekről beszélgettek a VMSZ képviselői.

Választások 2023
Kishegyes
Bácsfeketehegy
Dr. Pásztor Bálint

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.