Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor: Brüsszel a háború lázában ég

2024.02.02
08:07
2024.02.02
16:19
Forrás
Hirado.hu
Nem állunk jól a béke terén, mert Brüsszel a háború lázában ég és arrafelé minden a háború körül forog, pedig Magyarország szerint mindennek a béke körül kellene, hogy forogjon – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint Brüsszel a háború lázában ég, ezért az európai vezetők háborús logika mentén érvelnek. Magyarország ezzel szemben a béke pártján áll ezért nem hajlandóak fegyvert küldeni a háborúban álló országnak - érvelt a magyar miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A beszélgetés középpontjában az uniós állam- és kormányfők ülésén meghozott döntés állt, amellyel megszavazták Ukrajna 50 milliárd eurós hosszútávú pénzügyi támogatását.

Az Európai Unió csütörtöki ülésén 50 milliárd eurós támogatást szavazott meg Ukrajna számára. A kérdésben hatalmas nyomás helyeződött a magyar kormányra is, hogy menjen bele az alkuba. Orbán Viktor kijelentette, hogy nem hajlandó a magyar emberek pénzét Ukrajnának adni, mivel véleménye szerint ez a támogatás nem a háború befejezését szolgálja. A magyar miniszterelnök szerint Brüsszel a háború lázában ég, ezért az európai vezetők háborús logika mentén érvelnek. Magyarország ezzel szemben a béke pártján áll, ezért nem hajlandóak fegyvert küldeni a háborúban álló országnak.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Ez az 50 milliárd, amiről most beszélünk, nem fegyverre megy. Ez nem egy fegyveres támogatásnak a pénzügyi alapja, hanem ez arra megy, hogy a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze. Ugyanis Ukrajna, az ukrán gazdaság összeomlott. Lélegeztetőgépen van. Ha az amerikaiak és mi európaiak nem küldünk pénzt, akkor be kell zárni a boltot. Ez azt jelenti, hogy nincs nyugdíj, nincs fizetés, nincs kórház, semmi sincsen. Gyakorlatilag az ukrán állam működésének a költségét állja most az Európai Unió, erről volt a vita.”

A magyar miniszterelnök tévesnek ítéli meg az európai vezetők meglátásait, miszerint minél tovább tart a háború, annál inkább javulni fog Ukrajna katonai helyzete. Szerinte az idő az oroszoknak kedvez, és nem tarja valószínűnek, hogy az erőviszonyok Ukrajna javára fognak változni. Hangsúlyozta, hogy csak abban az esetben lehet béke, ha Brüsszelben változás következik be.

Orbán Viktor reagált továbbá Dmitro Ivanovics Kuleba, az ukrán külügyi tárca vezetőjének azon állítására, miszerint Orbán Viktor és Szijjártó Péter nem oroszpártiak, hanem magyarpártiak.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Nem érdekel a véleményük ebben a tekintetben. Oda azért nem süllyedhet Magyarország, hogy Magyarország miniszterelnökéről és külügyminiszteréről valaki más mondja el, hogy az milyen. Ha mégis erre vetemednek, itt ez történt, akkor azt figyelmen kívül hagyjuk. Ilyen nincs. Mi egy szuverén ország vagyunk. Nem tartunk igényt az ukránok kóserpecsétjére, hogy így fogalmazzak. Hogy ők mondják meg, hogy mi mik vagyunk, hát jól nézünk ki.”

Orbán Viktor elmondta továbbá, hogy a magyar kormány a magyarok érdekeit képviseli. Ezt alapul véve folytat külpolitikát, mindenkivel, ahogy egy szuverén államhoz illik.

Orbán Viktor
Brüsszel
háború

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.