Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor: a migránsokkal szemben csak a magyar modell működik

2023.10.13
08:37
2023.10.13
11:57
Forrás
Pannon RTV
Az Európai Unió ahelyett hogy átvenné ezt a modellt, le akarja rontani - jelentette ki a magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor kiemelte: Brüsszel azt akarja, hogy „osztozzunk a biztonsági kockázatban, amelytől ők szenvednek a korábbi években meghozott rossz döntéseik miatt”. Kifejtette, olyan szabályokat alkotnak, amelyekkel rá akarják kényszeríteni Magyarországot, hogy engedje be a területére azokat az embereket, akik a déli határainál erőszakosan lépnek fel, agresszívek, fegyvert használnak a magyar határőrök ellen. Brüsszel döntése szerint Magyarországnak is fel kéne építenie egy tízezer fős menekülttábort, egy migránsgettót, és ott kellene tartanunk a migránsokat egy ideig, utána pedig ki kéne őket engednünk - mondta a miniszterelnök hangsúlyozva, hogy ez ellen védekeznünk kell.

„A veszélyek korában is helyt kell állnia a magyar államnak”

A világjárvány, az orosz-ukrán háború és most a terrortámadás Izraelben azt mutatja, hogy a veszélyek korában élünk, de ez nem jelenti azt, hogy beletörődhetnénk, hogy a biztonság szintje Magyarországon csökkenjen; a veszélyek korában is helyt kell állnia a magyar államnak - mondta az interjúban Orbán Viktor.

A magyar kormányfő kifejtette: Magyarországon van Európa egyik legnagyobb létszámú zsidó közössége, „persze ez egy színes világ, ortodoxok is vannak, neológok is, pont úgy, mint Izraelben”, nyilván különböző politikai nézeteket is vallanak ezek az emberek, de mindannyian Magyarország polgárai. „Ők magyar állampolgárok, és őket a magyar államnak meg kell védeni” - hangsúlyozta.

Kiemelte: nem lehet megengedni, hogy a származásuk vagy a vallásuk miatt magyar állampolgárok veszélyben érezzék magukat. „Ezt meg kell akadályozni, ez egy biztonságos ország” - tette hozzá Orbán Viktor.

Orbán Viktor elfogadhatatlannak nevezte a terrort, és azt is közölte: Magyarország Izrael oldalán áll. A Hamász támadása kapcsán azt mondta, ilyenkor látszik, milyen érték a béke és a stabilitás, a választott vezetőknek pedig az a dolga, hogy ezt megvédje. Kijelentette: Magyarország mindig is a terrorizmus ellen volt, és elismeri Izrael jogát ahhoz, hogy megvédje magát. A magyar kormánynak emellett deeszkalációs politikát kell folytatnia, hogy ne alakuljon ki államközi háború. Elmondta azt, remélik, mindenkit ki tudnak hozni, aki magyar, és ki akar jönni. Hozzátette: nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között lenne magyar.

Kossuth Rádió
migráció

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.