Ugrás a tartalomra

Palicson gyűltek össze a vajdasági magyarok, hogy Szent Istvánt ünnepeljék

2023.08.19
21:19
2023.08.19
21:38
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági központi ünnepséget Palicson tartották.

Az ökumenikus kenyéráldás után Tuzson Bence magyar igazságügyi miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mondott ünnepi beszédet. A politikusok egyetértettek abban, hogy továbbra is támogatni kell a vajdasági magyarság megmaradását.

Az előző évekhez hasonlóan Palicson gyűltek össze a vajdasági magyarok, hogy Szent István királyt és az új kenyeret ünnepeljék. Az esemény a hagyományokhoz híven ökumenikus kenyéráldással kezdődött.

A szerb-magyar baráti viszony a vajdasági magyarságnak köszönhető, amit a továbbiakban is erősíteni kell - hangsúlyozta ünnepi beszédében Tuzson Bence. A magyar igazságügyi miniszter hozzátette, ehhez Magyarország minden segítséget megad Szerbiának. A politikus elmondta azt is, hogy az anyaország a továbbiakban is támogatja a vajdasági magyarok megmaradását.

„Az állam, a magyar állam az utóbbi időben főleg a kettős állampolgárság intézményével megváltozott. Magyarország már nem határok által körbezárt kis ország. Hanem minden magyarok közössége. Egy erős közösség, amelynek minden magyar a tagja. És ahogy minden magyar felel Magyarországért, úgy Magyarország is felel minden magyarért. Ezért fogjuk folytatni azt a támogatási politikát, amelyet eddig is folytattunk. Templomokat, iskolákat, óvodákat építettünk és újítottunk fel. Ez követendő példa és a továbbiakban is folytatni fogjuk. Folytatni fogjuk a vállalkozásfejlesztési kezdeményezéseinket is” - mondta Tuzson Bence.

Mindannak, ami a korabeli Európában előnyt jelentett, pozicionáltságot adott, annak Szent István királyunk ismerte az értékét és hajlandó volt megadni az árát - fogalmazott Pásztor István Palicson. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Szent István-napi beszédében kiemelte, nekünk, kései utódoknak méltó, noha embert próbáló és sokszor kínkeserves a feladat, hogy aszerint cselekedjünk, ami számunkra megbecsültséget ad, a velünk való közös munka által pedig kölcsönös előnyöket jelent.

„Az érvényesíthetetlen jogok számonkérése mögött általában nem egyéb a szándék, mint az, hogy feladjuk azt, ami nekünk valós előnyt jelent. Az előttünk álló időknek ez lesz az egyik legnagyobb próbatétele, de hiszem, hogy megbirkózunk vele, szem előtt tartva államalapító királyunk szándékát, ami szerint a kitartóan végzett folyamatos munka mellett megmaradásunkba vetett reménykedésünk alapja megalapozott” - húzta alá Pásztor István.

A beszédeket követően megszegték az új búzából készült kenyeret, majd népünnepély kezdődött a tiszakálmánfalvi Harmat zenekarral.

Továbbra is számíthat Magyarország támogatására Szerbia az eurointegráció útján az igazságügy területén is, támaszkodhat a magyar tapasztalatokra és szakértelemre - nyilatkozta Tuzson Bence médiaházunk megkeresésére. A magyar igazságügyi tárcavezető hozzátette, a két ország minisztériuma eddig is együttműködött a bűnügy és a polgárjogi területeken, továbbá fontos ezeknek a kapcsolatoknak az előremozdítása a régió versenyképességének növelése érdekében.

A miniszter arról is beszélt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek eddig is hatalmas szerep jutott a két ország közötti kapcsolatok alakításában és fejlesztésében.

Tuzson Bence
Szent István

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.