Ugrás a tartalomra

Pásztor: Egyetlen megoldás, hogy aki nem kap menedékjogot, az nem hagyhatja el a központot

2023.09.18
21:49
Forrás
Pannon RTV
Szerbiának felül kell vizsgálnia a migrációs politikáját - hangsúlyozta a VMSZ elnöke a Közügyek című hírháttérműsorunkban. Hozzátette, ezt a kérdést mozgatni kell, követelni kell ennek az ügynek a kezelését, mert tarthatatlan a helyzet.

Pásztor István kiemelte, az országban nemcsak bandaháború zajlik a migránsok között, hanem a szervezett embercsempészet is virágzik. Ez az egész jelenség nem egy mai jelenség, nem egy tegnapi jelenség, 2015-től folyamatosan ennek a jelenségnek vagyunk az elszenvedői, azzal, hogy napról napra ez a jelenség mind durvább és durvább kereteket kap – mondta a VMSZ elnöke. Hozzátette ezt az sem segíti, amit Ursula von der Leyen évértékelő beszédében mondott.

„ Ez a helyzet 7-8 éve tart. Mi elmondjuk, válaszolnak rá, utána újra elmondjuk és újra válaszolnak rá, de alapjában nem történik semmi, azon túlmenően, hogy fokozódik a helyzet. Tenni kell. Különösen igaz ez, ha figyelembe vesszük azt, hogy pár nappal ezelőtt, amikor az Európai Parlamentben Ursula von der Leyen elnök asszony évértékelőjét tartotta, és elmondta egyértelműen, hogy az európai gazdaságnak szüksége van munkaerőre, és ezért fokozni kell a migrációt. Legalizálni, engedni kell az embereknek Európába történő beáramlását. Ha ez legális keretek között történne, ha valaki kiválogatná őket, fölültetné őket az autóbuszra vagy a repülőgépre, és elvinni őket, hogy ott dolgozzanak a gyárakban, azt gondolom, hogy senkinek ez ellen semmi kifogása sem lenne, nem volna, de ez nem az. Ez egy hazugságon, egy okirathamisításon, csaláson alapuló cselekedetrendszer, amelyik a végén gyakorlatilag a bandák közötti háborúhoz vezet, a háborúnak pedig az a tétje, hogy melyik migráns kinek a fennhatósága alatt próbálja egyszer, kétszer, háromszor, ötször megrohamozni a határt, és valahogy átjutni, és eljutni valahogy Nyugat-Európába.”

A fokozódó migrációs nyomás tarthatatlan, ellehetetleníti a polgárok mindennapjait - mutatott rá Pásztor. A politikus arról is beszélt, hogy Szerbiára még 2015-ben rá lett erőszakolva az Európai Unió migrációs politikája, amit az ország annak reményében fogadott el, hogy egyre közelebb kerüljön a csatlakozáshoz.

„2015-ben ránk erőszakolták az Európai Unió migrációs politikáját. Rátukmálták, ráerőszakolták az országra, mint ahogy megpróbálták pár hónappal ezelőtt ugyanezt megtenni az Oroszország elleni szankciók bevezetésével. Az uniós közeledésnek az egyik taktikája az, hogy a közeledni kívánó országot ráveszik arra, hogy fontos politikai kérdésekben az unió álláspontját képviselje. Valamiféle ígéreteknek a kecsegtetése ellenében, az ígéretek pedig, mint ahogy ebben az esetben is elmaradtak. Az olaszok a napokban elkezdték fölülvizsgálni a migrációs politikájukat, pedig Olaszország uniós tagország. Szerbiának is el kell kezdeni fölülvizsgálnia a migrációs politikáját. Én több alkalommal beszélgettem Vučić elnök úrral, legutóbb, amikor erről szó volt egy hónappal ezelőtt, azt mondta, hogy felül kell vizsgálni ezt a politikát.”

Pásztor István szerint egy megoldás van, amivel javulna a jelenlegi állapot.

„Én azt gondolom, egyetlen egy megoldás van, hogyha ezek az emberek addig, amíg nem kapnak menedékjogot, nem hagyhatják el azokat a központokat, amelyeket valahol a határ közvetlen közelében kell létrehozni, az észak-macedón-szerb határ közvetlen közelében. Akinek papírja lesz arról, hogy menedékjogot kér és kap, az bejöhet, aki pedig nem, azt vissza kell toloncolni. Minden egyéb más tüneti kezelés. Én látom a rendőrségnek ezt a nagy erőbevetését, de az az igazság, hogy ez kissé tragikomikus. Felvonul kétszáz-háromszáz rendőr drónokkal, helikopterekkel, hőkamerákkal és minden egyéb mással, megtalálnak háromszáz migránst, berakják őket az autóbuszba, elviszik őket a befogadóközpontba, ami nyílt befogadóközpont, megpihennek, megmosakodnak, feltöltik a telefonjaikat és újra itt vannak. Ez azért van, mert a láncban ott vannak a taxisok, akik hozzák őket.”

A VMSZ elnöke arról is beszélt, hogy pártjának a migránshelyzet kezelésére vonatkozó álláspontján a politikai színtéren senki más nem vállalja fel nyilvánosan.

„Ettől függetlenül nekünk nincsen más választásunk. Ha egyedül leszünk, akkor is ezt a kérdést mozgatni kell, akkor is ezt a kérdést melegen kell tartani, követelni kell ennek az ügynek a kezelését, mert tarthatatlan ez a helyzet.”

Pásztor István kiemelte, hogy a polgárok joggal érzik úgy, hogy az állam nem védi meg őket. Ekkor pedig nincs mitől tartani, nincs min gondolkodni, nincsen mit kalkulálni, nincsen mit azzal foglalkozni, hogy ki támogat bennünket, és ki nem támogat bennünket, ezt a kérdést egyszerűen mozgatni kell annak reményében, hogy majd lesznek, akik ebben segítenek, mert a jót szolgáljuk – húzta alá a VMSZ elnöke.

migránsválság

Most

18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.