Ugrás a tartalomra

Pristina elhalasztotta a szerb rendszámos autók büntetését

2022.11.22
07:13
2022.11.22
16:43
Forrás
Tanjug
Pristina 48 órára elhalasztotta a Koszovó területén szerb rendszámtáblával közlekedők büntetését.

Ez idő alatt az USA és az Európai Unió illetékesei további erőfeszítéseket tesznek, hogy megoldják az érintett felekkel a nézeteltérést, és mindenki számára elfogadható megoldást találjanak. Csak a sajátunkat akarjuk megvédeni, és biztos vagyok benne, hogy nemzetként érettséget mutatunk, és megőrizzük azt - mondta Aleksandar Vučić miután találkozott a koszovói szerbek képviselőivel.

Örülök, hogy az Egyesült Államokkal és az EU-val közösen dolgozunk majd a megoldáson a következő napokban - írta Kurti Twitter-oldalán, miután elfogadta az Egyesült Államok javaslatát, hogy 48 órával meghosszabbítja a határidőt a korábban bejelentett büntetés bevezetésére. Így azok, akik nem cserélték le rendszámtáblájukat koszovóira, nem kapnak büntetést.

Pristinában viszont elégedetlenkedve fogadták Josep Borrell kritikus hangú véleményét a koszovói kormányról. Hétfő este Vjosa Osmani koszovói elnök is a nyilvánossághoz fordult, részrehajlással vádolta Borrellt, Szerbiát agresszorként tüntette fel és párhuzamot vont Putyinnal. A koszovói belügyminiszter pedig félretájékoztatással vádolta Belgrádot és a munkakörüket nemrég elhagyó szerb nemzetiségű kollégait.

Csak a sajátunkat akarjuk megvédeni - mondta Aleksandar Vučić. A szerb államfő a koszovói szerbek képviselőivel találkozott a brüsszeli tárgyalásokat követően: „Arra kértük őket, hogy legyenek óvatosak, legyenek nyugodtak, őrizzék meg a békét és a stabilitást, úgy válaszoljunk mások arroganciájára, ahogyan a tisztességes emberek szoktak. Csak meg akarjuk tartani, ami a miénk, semmi több. Biztos vagyok abban, hogy nemzetként érettséget mutatunk majd, és megőrizzük a szülőföldünket.”

Vučić Christopher Hill amerikai nagykövettel is találkozott, akit a brüsszeli tárgyalások legutóbbi fordulójáról tájékoztatott. Köszönetet mondott az Egyesült Államoknak a feszültségek csillapításában és a további eszkaláció megakadályozásában tanúsított elkötelezettségéért, és rámutatott, hogy Szerbia továbbra is őszintén elkötelezett a párbeszéd és minden nyitott kérdés békés megoldása mellett – írta Vučić Instagram oldalán. Hill a találkozó után elmondta, Washington továbbra is támogatja az Európai Uniót a koszovói kérdés megoldásának elérésére irányuló erőfeszítésekben.

Koszovó
Szerbia
rendszámtábla
Albin Kurti

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.