Ugrás a tartalomra

Szerbia előreléphet az eurointegrációs folyamatban

2023.08.02
18:30
2023.08.02
19:16
Forrás
Pannon RTV
Készül az Európa Bizottság jelentése Szerbiáról, amely hozzájárulhat az eurointegráció folyamatának előrehaladásához - nyilatkozta a Pannon TV-nek adott exkluzív interjúban Kovács Elvira.

Az elmúlt időszakban úgy tűnhet, mintha stagnálna Szerbia európai integrációs folyamata, hiszen az elmúlt másfél évben nem nyílt új klaszter. Ez annak tudható be, hogy Szerbia nem hangolta össze külpolitikáját az Európai Unióéval, azaz nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen. Sok tagállam pedig emiatt nem ad zöld utat a konkrét előrehaladásra - mondta a Pannon TV-nek adott interjúban Kovács Elvira. A szerbiai köztársasági parlament Európai Integrációs Bizottságának elnöke hozzátette, ennek következtében nő az euroszkepticizmus is a térségben, ezért vissza kellene térni a jogállamiság, sajtószabadság és a korrupció elleni harc témájára, amelyben Szerbia eredményeket ért el. Mindeközben készül az Európa Bizottság jelentése Szerbiáról, amely hozzájárulhat az integráció folyamatának előrehaladásához.

„Ez most a célja magának a miniszter asszonynak, illetve a kormánynak, hogy ne legyen 3-asnál gyengébb osztályzat, tehát pozitív legyen. Azt mondták az unióban, hogy ez meglesz, abban az esetben, ha a százalékkimutatás nem csökken, azaz valamilyen újabb határozattal kell összehangolni a politikánkat. Ha ezt Szerbia meglépi, és nem csökkennek ezek a számok, akkor ez pozitív lesz, és reménykedhetünk, hogy valamit kap Szerbia, illetve a Nyugat-Balkán. Az világos, hogy Ukrajnával, sőt Moldovával is megnyílnak a tárgyalások decemberben, ezért fontos, hogy az év vége előtt Szerbia is kapjon valamilyen pozitív lépést, ha nem is fejezetcsoport nyitást, szerintem ezt kellene, akkor majd eldöntik, hogy mi lehet ez. Akár a szabadpiachoz való hozzáférés, tehát valami konkrétum, úgyhogy most ebben reménykedünk.”

eurointegráció
klaszter
külpolitika
Európai Unió
Oroszország
szankció
Európai Integrációs Bizottság
jogállamiság
sajtószabadság
korrupció elleni harc
Szerbia
Európa Bizottság
országjelentés

Most

18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.