Ugrás a tartalomra

Szerbia és Magyarország kapcsolatát a kölcsönös bizalom jellemzi

2021.06.03
20:54
2021.06.03
21:21
Forrás
MTI, Közlemény
Az Európai Uniónak legalább annyira érdeke Szerbia felvétele, mint amennyire érdeke a szerbeknek az európai uniós tagság - hangsúlyozta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban.

Magyarország álláspontja az, hogy itt lenne az ideje annak, hogy újabb tárgyalási fejezetet nyissunk meg Szerbiával - mondta a politikus, aki Ana Brnabić szerb miniszterelnökkel és Jadranka Joksimović európai integrációs miniszterrel tárgyalt. Szijjártó kiemelte, hogy a magyar külpolitika egyik sarokpontja az Európai Unió bővítése. Magyarország elfogadhatatlannak tartja, hogy 2020-at követően 2021 első félévében sem nyílt meg egyetlenegy tárgyalási fejezet sem, holott erre a lehetőségek adottak, a szerbek jól teljesítenek. Szijjártó Péter abban bízik, hogy a soros szlovén EU-elnökség alatt sikerül újabb tárgyalási fejezeteket megnyitni az Európai Unió és Szerbia között, "hiszen a szlovének egyértelműen bővítéspártiak" - jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban. 

Ana Brnabić szerint a két ország kétoldalú kapcsolatait minden szinten a kölcsönös bizalom és együttműködés jellemzi. A gazdaság megerősítése céljából az epidemiológiai válságot követően mindkét ország számára fontos a gazdasági kapcsolatok megerősítése, ennek érdekében megvitatták az új közös infrastrukturális és energetikai projektek és beruházások lehetőségeit. A szerb miniszterelnök köszönetet mondott Magyarországnak azon elkötelezettsége miatt, hogy Szerbia az európai közösség része legyen.

Szerbia
Ana Brnabić
Jadranka Joksimovic
Szijjártó Péter

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.