Ugrás a tartalomra

Szijjártó New Yorkban: Magyarország a béke és a párbeszéd pártján áll

2024.03.04
19:17
2024.03.04
19:23
Forrás
MTI
Magyarország továbbra is kész a fellépésre a béke, a párbeszéd mellett, valamint a terrorizmus minden formája ellen - jelentette ki Szijjártó Péter New Yorkban.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ közgyűlésének ülésén hangsúlyozta, hogy olyan közép-európai államot képvisel, amelyik több mint két éve viseli a szomszédos Ukrajnában pusztító háború következményeit, miközben az Európai Unió külső határait is védi az erősödő illegális migrációval szemben, amely ördögi kört alkot a terrorizmussal. Felszólalásában hangsúlyozta, hogy ezen két súlyos és közvetlen biztonsági kihívás miatt Magyarország elkötelezett a béke, a diplomácia, a folyamatos globális párbeszéd mellett, illetve a terrorizmus minden formája ellen.

Kiemelte, hogy Magyarországot aggodalommal tölti el a közel-keleti helyzet, és minél tovább tart a konfliktus, annál nagyobb a kockázat. A magyar kormány álláspontját ismertetve közölte, biztosítani kell, hogy többé ne történhessen az október 7-i izraeli terrortámadáshoz hasonló merénylet sehol a világon, senki ellen, és ehhez mindenképpen le kell győzni a Gázai övezetet uraló Hamászt is. Kulcsfontosságúnak nevezte az eszkaláció elkerülését, aláhúzván, hogy amennyiben továbbterjed akár csak egy másik országra is a konfliktus, akkor az nem fog megállni annak határainál, hanem valószínűleg regionális háború alakul ki, ami már a globális biztonságra is közvetlen veszélyt jelentene, beláthatatlan következményekkel. Továbbá reményét fejezte ki, hogy tovább fognak folytatódni a nemzetközi erőfeszítések a terrorizmus, az eszkaláció ellen, illetve a civilek életének megóvásáért, a túszok kiszabadításáért. „Magyarország olyan ország, amely stratégiai partnere Izraelnek, viszont közben erős partnerséget és kapcsolatot ápol az arab országokkal is a régióban. Ezért mi, magyarok készen állunk kivenni ebből a részünket” - tudatta. „Magyarország felelősségteljes országként készen áll kivenni részét abból, hogy megfelelő megoldást találjunk a biztonsági válságokra világszerte” - tette hozzá.

Szijjártó Péter
ENSZ

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.