Ugrás a tartalomra

Szijjártó: az európai katonák Ukrajnába küldéséről szóló nyilatkozatok ellentétesek az érvényben lévő NATO-döntésekkel

2024.02.29
16:43
2024.02.29
16:51
Forrás
MTI
Minden olyan megnyilatkozás, amely arra vonatkozik, hogy esetleg európai katonák tűnjenek fel Ukrajnában, az a NATO jelenleg érvényben lévő döntésével homlokegyenest ellentétes - mondta Szijjártó Péter.

A magyar külgazdasági és külügyminisztert a csádi kollégájával közös sajtótájékoztatóján kérdezték Emmanuel Macron francia elnök friss nyilatkozatáról, amelyben nem zárta ki nyugati katonák küldését Ukrajnába. Erre reagálva rendkívül veszélyesnek nevezte az eszkaláció veszélyével járó kijelentéseket.

,,Magyarország semmilyen szín alatt nem hajlandó katonákat küldeni Ukrajnába, és ezután sem fog fegyvert szállítani" - hangsúlyozta Szijjártó, majd hozzátette, az észak-atlanti szövetség két évvel ezelőtt kimondta, hogy nem hadviselő fél, ezért mindent meg kell tenni az Oroszországgal való közvetlen konfrontáció elkerülése érdekében. ,,Ez egy érvényben lévő, valamennyi NATO-tagország egyetértésével meghozott NATO-döntés, amelyet egyelőre nemhogy nem írtuk felül, még csak nem is vitattuk meg, hogy esetleg módosítsuk" - húzta alá.

Szijjártó Péter újságírói kérdésre válaszolva érintette emellett az Európai Bizottság elnökének háborús kockázatokkal kapcsolatos megszólalását is. Annyit mondott, hogy amióta Ursula von der Leyen vezeti a brüsszeli testületet, azóta az Európai Unió biztonsági és gazdasági helyzete is csak romlott. "Minden háború tárgyalással ér véget, ezért mi azt szorgalmazzuk, hogy ez legyen minél előbb, hogy minél több ember életét meg lehessen menteni" - zárta szavait a magyar külgazdasági és külügyminiszter

Szijjártó Péter
Magyarország

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.