Ugrás a tartalomra

A történelem során idén indult meg először a földgázszállítás Magyarországra Azerbajdzsánból

2024.04.25
15:15
Forrás
MTI
A történelem során idén indult meg először a földgázszállítás Magyarországra Azerbajdzsánból, ami nagyban hozzájárul Magyarország diverzifikációs törekvéseihez az energiaellátás terén - jelentette be Szijjártó Péter Bakuban.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a magyar-azeri gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Magyarország a béke pártján áll, nemcsak Ukrajnában, hanem a kaukázusi térségben is, ahol a lakosság egy része sokáig komoly biztonsági kihívásokkal nézett szembe. Azerbajdzsán és Örményország az elmúlt napokban jelentős előrelépést tudott elérni az államhatár kijelölésében. Ennek kapcsán Szijjártó bejelentette, hogy Magyarország négymillió forinttal segíti az aknamentesítést, és részt vesz az Azerbajdzsán által tavaly visszafoglalt Hegyi-Karabahban lévő Soltanli újjáépítésében.

Az azeri munkaügyi miniszterrel, Sahil Babayevvel folytatott tárgyalása után Szijjártó elmondta, hogy az első ütemben 55 millió köbméter mennyiségű földgáz érkezett meg Azerbajdzsánból, de az együttműködést tovább folytatják, és a jövőben megnövelt mennyiséget fognak igénybe venni. A magyar miniszter arra is kitért, hogy a MOL már jelen van Azerbajdzsánban, jelenleg a cég szerepének további növelésén dolgoznak a kitermelési technológiák modernizálásában és a vegyipari területen.

Rámutatott: néhány éven belül az azeri megújuló energia is része lehet a magyar energiamixnek. Ehhez a világ leghosszabb tengeralatti magasfeszültségű vezetéket kell felépíteni, amelyre már van is közös elköteleződés Magyarország, Románia, Georgia és Azerbajdzsán részéről.

Szijjártó Péter
földgázszállítás
Azerbajdzsán
energiaellátás
Baku

Most

09:25, Frissítve: 09:31

Hajrágóllal magyar győzelem és feljutás

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.